Det lå bestemt ikke i kortene, at Martin Braithwaite overhovedet skulle blive fodboldspiller.

Dansk fodbold er - helt ud af det blå - millimeter fra at få en Barcelona-spiller. Historiens femte af slagsen med et rødbedefarvet pas.

28-årige Martin Braithwaite bliver ifølge B.T.s oplysninger præsenteret i den catalanske gigantklub onsdag. En decideret choktransfer, som er resultatet af et stort lazaret i Barcelona, en frikøbsklausul og en underlig spansk transferregel.

Men hvem er han, ham Martin fra Esbjerg, der nu skal gnubbe skuldre med Lionel Messi i Barcelonas omklædningsrum?

Pokalfinal 2013 pressemøde i parken Esbjerg Randers Martin Braithwaite fra Esbjerg. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013)
Pokalfinal 2013 pressemøde i parken Esbjerg Randers Martin Braithwaite fra Esbjerg. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013) Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Vi tegner herunder et miniportræt af den nye danske superstjerne.

Martin Braithwaite er født 5. juni 1991 i Esbjerg. Han er søn af vestjyske og håndboldspillende Heidi Christensen og newyorkeren Keith Braithwaite, der oprindeligt er fra Guyana. Forældrene mødtes i San Francisco, hvor Heidi i slut-80'erne arbejdede som aupair.

Og i 1991 bliver Martin så parrets første barn. Senere kommer Amalie og Mathilde til - sidstnævnte er i dag 19 år og er et stort fodboldtalent med optrædener på de danske ungdomslandshold.

I de første år er der absolut intet, der tyder på, at den lille Martin skal vokse op og blive en fodboldstjerne i én af verdens største klubber. Som femårig bliver han tvunget ned i en kørestol.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Jeg havde en hoftesygdom, der gjorde, at jeg blev nødt til at sidde i kørestol i en periode. Det var bestemt ikke sjovt. Jeg var flov over at skulle sidde i en kørestol,« har Braithwaite i sin tid fortalt til Esbjergs fanmagasin.

Men viljen var ukuelig, og efter to år rejser Braithwaite sig fra kørestolen, og første gang, den kommende Barcelona-spiller trækker en fodboldtrøje over hovedet, er i Sædding-Guldager Idrætsforening i udkanten af Esbjerg.

Og her står det hurtigt klart, at den lynhurtige knægt er begavet med et naturtalent. Og da han fylder 12 år, skifter han til byens store klub Esbjerg fB, der i længere tid har rykket i Martin Braithwaite.

Men også fremadstormende FC Midtjylland har et godt øje til den vestjyske dreng med det høje hår, og det lykkes midtjyderne at få lokket en 15-årig Martin Braithwaite med en treårig ungdomskontrakt.

Men han kan ikke falde til på det midtjyske akademi, hvor den står på fodbold 24 timer i døgnet, og efter en enkelt sæson vender han tilbage til Esbjerg.

Og herfra går det kun én vej for Martin Braithwaite. I 2009 får han sin debut for Superliga-holdet, og i 2012 bliver han udtaget til det danske U21-landshold.

Året efter slår den franske Ligue 1-klub Toulouse til og henter danskeren.

Og i det sydvestlige Frankrig imponerer unge Braithwaite, som hurtigt spiller sig op i hierakiet, og allerede som 25-årig bliver han udnævnt som anfører i klubben. Det er også i Toulouse, at han møder sin nuværende kone, den franske tv-vært Anne-Laure Louis.

Og sammen har parret lynhurtigt fået skabt sig en stor familie, der tæller tre sønner – og til april kommer det fjerde Braithwaite-barn til verden.

Efter fire sæsoner i Frankrig har danskeren brug for noget luftforandring, og den finder han i den engelske Championship-klub Middlesbrough.

Her udebliver successen dog - og Martin Braithwaite når at falde i unåde hos både manager Tony Pulis og hos klubbens fans. Han bliver på lejeaftaler sendt på græs - først i Bordeaux og siden i spanske Leganés.

Spanierne er så tilfredse med danskeren, at de i sommeren 2019 klasker en permanent aftale på bordet. Aftalen lød på fire år.

Men opholdet når altså efter al sandsynlighed kun at vare godt syv måneder. Nu står den på FC Barcelona ... selv om han i Lokalavisen i 2011 bekendtgjorde, at yndlingsholdet hedder Real Madrid.

Men det behøver vi ikke bore i.