»Odense er stadig en fodboldby. Men det er en udpint fodboldby.«

Sådan lyder vurderingen fra forfatter, fodboldekspert og klummeskribent på B.T. Morten Bruun, der er aktuel med en ny bog om dansk klubfodbolds historie.

'Kampdag' tager dig på en tur rundt i det danske fodboldlandskab og fortæller historien om landets 43 mest betydningsfulde klubber.

Tre klubber fra Odense har fået plads i bogen. Også selvom den største beskrives som en ligegyldig klub. Det vender vi tilbage til.

Nu går turen både til dansk og engelsk fodbold.
Nu går turen både til dansk og engelsk fodbold. Foto: Morten Bruun
Vis mere

OB er naturligvis med, og det samme er traditionsklubberne B1909 og B1913, der engang spillede mod mægtige Real Madrid men i dag er henvist til en tilværelse som breddeklubber.

En fjerde klub – Odense KFUM, der tabte pokalfinalen i 1964 og samme år var én plads fra at rykke op i landets bedste række – var tæt på at komme med i bogen, fortæller Morten Bruun til B.T.

»Odense havde en nærmest absurd fodboldscene i 1960erne, hvor OB i nogle år var den fjerdebedste klub. Der er en fantastisk farverig historie om odenseansk fodbolds storhedstid,« fortæller han om OB, 9'erne og 13, der i den periode med lethed samlede 15-20.000 tilskuere på Odense Stadion.

Til gengæld er der ikke blevet plads til Dalum, Marienlyst og Næsby.

»Med al respekt for de tre klubber har de ingen plads i dansk topfodbolds historie,« siger Morten Bruun.

Historien om fodbold i Odense er også en historie om rivaliseringer, samfundsklasser og samfundets udvikling.

»OB var borgerskabets klub, B1909 var arbejderklassens og B1913 middelklassens. I dag er der kun myterne tilbage om de fine og de fattige, ligesom konkurrencen om Odenses fodboldtrone hører til en svunden tid,« skriver Morten Bruun i kapitlet om OB.

»Klubbernes forhold har i perioder været anstrengt. Der er nogle sammenlægningsforsøg, som B1913 forpurrer. Hvorfor synes de, det var fedt? De ville hellere være sig selv på en lavere hylde, end ikke at spille en rolle i et eventuelt FC Odense,« fortæller forfatteren.

Kun København er større end Odense, når det kommer til fodboldhistorie, mener Morten Bruun.
Kun København er større end Odense, når det kommer til fodboldhistorie, mener Morten Bruun. Foto: Rasmus Schou
Vis mere

Han tror, FC Odense ville have været stærkere, end OB er i dag, hvis sammenlægningen var trumfet igennem. I dag ville sådan en være uden betydning.

I kapitlet om B1909 afslører Arno Hansen overfor de andre klubkoryfæer, hvad han i virkeligheden stemte dengang.

Bogen er blandt andet blevet til på samtaler med en række nøglepersoner i hver klub. OB er repræsenteret ved tidligere spiller, træner og nuværende sportschef Michael Hemmingsen, tidligere træner og direktør Kim Brink samt Tommy Møller Nielsen. Sidstnævnte repræsenterer sin far Richard.

»'Træneren' (som han blev kaldt, red.) definerer OB som magtfaktoren i fynsk fodbold, og der er grund til at tro, at 9'erne kunne være blevet det, hvis han var landet der i stedet,« vurderer Morten Bruun og fastslår, at »Ricardo« fortjener en prominent plads i bogen om dansk klubfodbolds historie.

Jack Hansen, Kurt Grønning og Andreas Magaard fortæller historien om B1913 med gæstevisit af Frank Arnesen.

B1909s historie fortælles gennem holdleder Michael 'Charlie' Hansen og koryfæerne Arno Hansen, Mogens Berg og Walter Richter.

Richter var særligt godt inde i sagerne omkring »De Røde«, fortæller Morten Bruun.

»Han fortalte mig, at fortællingen om B1909 ikke må blive den, at klubben blev deporteret til Vollsmose. Men klubben er et godt eksempel på, hvordan en samfundsudvikling ændrer konditionerne for en fodboldklub.«

B1909 flyttede fra de trange faciliteter i Kochsgade til middelklassens nye grønne bydel og topmoderne faciliteter i Bayern München-klassen.

B1909 er historien om to mesterskaber og 38 år i landets bedste række. Men det er også historien om, hvordan samfundets udvikling påvirker en fodboldklub. Her de to gamle storspillere Arno Hansen og Mogens Berg, der begge medvirker i 'Kampdag'.
B1909 er historien om to mesterskaber og 38 år i landets bedste række. Men det er også historien om, hvordan samfundets udvikling påvirker en fodboldklub. Her de to gamle storspillere Arno Hansen og Mogens Berg, der begge medvirker i 'Kampdag'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Siden har udviklingen gjort 9'erne til et socialt projekt, som bliver nødt til at deale med de sociale problemer.«

Og så var der det med, at OB er blevet en ligegyldig klub, som Morten Bruun skriver i »Kejserens nye klæder« – kapitlet om OB.

»Det har den været de sidste ti år. Da jeg selv spillede, frygtede vi OB, og jeg har lidt mit største nederlag på Odense Stadion. Vi blev myrdet,« fortæller han.

»Potentialet er der, så OB kan og bør blive en topklub igen. Og jeg vil være på stadion den dag, OB bliver dansk mester.«

'Kampdag' følger i sporene af Morten Bruuns 'Matchday', der udkom for to år siden, hvor fodboldeksperten tager læseren på en lignende rejse rundt i engelsk fodboldhistorie.

»Selvom adresserne og tilskuertallene i Danmark er små, er historien værd at beskrive,« lyder det fra Morten Bruun.