»Jeg vågnede op til råb, rabalder og højlydt fuldemandssnak.«

FC Københavns 2-1-sejr tirsdag aften over det tyrkiske mesterhold, Trabzonspor, gik ikke ubemærket hen blandt Parkens naboer.

Sara Haugesen bor sammen med sin mand og to børn i den indhegnede boligbebyggelse Brumleby, der ligger klos op ad Parken på Østerbro.

Hele familien blev vækket ved 23-tiden af FCK-fans, der kravlede over et rækværk ind til familiens have.

Er du også blevet generet af fodboldfans? Så tip os! Send mail til anmb@bt.dk

»Det var vildt. Det fortsatte bare. Det ene gruppe efter den næste hoppede over vores rækværk. Flere af dem landede i vores blomsterbed og stillede sig op og pissede,« fortæller Sara Haugesen til B.T.

Ifølge hende er det mere reglen end undtagelsen, at fodboldfans fra Parken strømmer gennem Brumleby efter kampfløjt og larmer og tisser i beboernes haver.

Det samme bekræfter flere andre beboere, som B.T. har talt med.

»Det er en vild oplevelse at skulle stå og diskutere med fuldvoksne folk, om de må pisse i ens have. Jeg har før oplevet en fan, der ikke ville stoppe med at tisse, fordi han mente, han havde mere ret til at være i haven end mig,« siger Sara Haugesen.

Brumleby huser cirka 220 boliger, og beboerne har flere gange været i dialog med FCK, der ejer Parken, for at finde en løsning.

Fodboldklubben er sidenhen begyndt at placere vagter ved indgangene til Brumleby og parallelvejen Olufsvej, der begge forbinder Øster Allé med Østerbrogade.

Men i aftes var vagterne fraværende, fortæller flere af beboerne, som undrer sig.

»Det betød, at der var hundredvis, hvis ikke tusindvis af fans, der gik gennem vores haver tæt på midnat,« siger Sara Haugesen og fortsætter:

Brumleby huser 220 boliger. Boligbebyggelsen ligger mellem Øster Allé og Østerbrogade i København. Ved siden af Brumleby ligger Parken, hvor FCK og landsholdet spiller deres hjemmekampe. Foto: Google Maps.
Brumleby huser 220 boliger. Boligbebyggelsen ligger mellem Øster Allé og Østerbrogade i København. Ved siden af Brumleby ligger Parken, hvor FCK og landsholdet spiller deres hjemmekampe. Foto: Google Maps.
Vis mere

»De tænker ikke over, at folk ligger og sover med åbne vinduer på grund af varmen. Her bor både ældre mennesker og børnefamilier, der står tidligt op for at gå arbejde og følge vores børn i skole eller børnehave.«

Gennemstrømningen af fans fik tirsdag aften en af beboerne til at ringe til Parken og bede dem om at sende vagter.

»Hvorfor de ikke havde vagter nok til en højintensitetskamp som den i aftes, forstår jeg ikke. Det er vigtigt, at de stiller vagter op,« siger hun.

FC Københavns kommunikationschef, Jes Mortensen, siger til B.T., at der tirsdag aften var sat seks vagter på til opgaven.

»Det har vi til alle kampe. Så det er ikke rigtigt, vi ikke havde vagter. Men de står ikke det samme sted hele tiden, men bevæger sig rundt. Det kan være derfor, at beboerne, I har talt med, ikke har set dem,« siger Jes Mortensen.

Men den forklaring afviser Sara Haugesen.

»Det passer simpelthen ikke. Vi var til stede i timerne inden kampen, og der var ingen vagter. Vi kontaktede derfor den vagtansvarlige i Parken, og hun fortalte, at Parken havde droppet vagterne, da de manglede vagter både inde i Parken og på siden udenfor.«

»Derudover var der en gruppe beboere ved Brumlebys indgang efter kampen helt frem til kvart i midnat. Og der var ingen vagter,« siger hun.

Ifølge Jes Mortensen er Parken reelt set ikke forpligtet til at udstationere vagter ved Brumleby, men har alligevel valgt at gøre det for at komme beboerne i møde.

»Vi bruger et anseligt beløb hvert år på at have vagter gående for at undgå, at der sker dumme ting. Vi forsøger at være så gode naboer som muligt,« siger han.

At flere af fodboldklubbens fans til gengæld har en tendens til ikke at udvise hensyn, tager han klar afstand fra.

»Det er indlysende, at man ikke skal hoppe ind i andre menneskers have og tisse. Det er ikke smart, og jeg kan godt forstå, de er trætte af det,« siger Jes Mortensen.

Han fortæller, at Parken senest er begyndt at opstille flere udendørs toiletter.

Men kaskader af urin er det ikke det eneste, der bekymrer beboerne.

Ved en af de foregående kampe udspillede der sig en ubehagelig hændelse ved en af indgangene til Brumleby, fortæller Sara Haugesen.

En mindre gruppe beboere forsøgte sammen med en af Parkens vagter at forhindre gennemstrømningen i Brumleby efter en kamp.

»De blev truet og lovet tæsk af nogle af fansene, hvis ikke de fik lov til at gå igennem,« siger Sara Haugesen.

Flere andre beboere bekræfter episoden over for B.T.

FCKs kommunikationschef er ikke bekendt med den konkrete hændelse. Han forklarer dog, at en af udfordringerne for FCK og Parken er, at Brumleby er et offentligt tilgængeligt område.

»Vi har ikke ret til at tilbageholde fans og sige, de ikke må gå gennem Brumleby. Det er en politiopgave,« siger Jes Mortensen.

Han opfordrer beboerne til at kontakte Parken og bede om et nabomøde, hvis generne efter kampene fortsætter.

»Vi er et stadion midt inde byen med bebyggelse tæt på. Derfor er det vigtigt at tage hensyn til hinanden med de ting, der følger med i ethvert naboskab,« siger han.

Sara Haugesen mener til gengæld ikke, at Parken er en hensynsfuld nabo.

Beboerne i Brumleby er stærkt utilfredse med, at FC København har fået midlertidig tilladelse af Københavns Kommune til at oprette en ny fanzone – en såkaldt fan village – mellem Brumleby og Parken.

Her er der tre timer før kampstart masser af høj musik og underholdning. Parken har forsøgt at imødekomme naboerne og har lagt lyddæmpende asfalt.

Men det mener naboerne ikke er nok. De siger, de ikke er blevet inddraget i placeringen af fanzonen og orienteret undervejs.

»Seneste eksempel på deres 'hensynsfulde' naboskab er den støj, vi har været udsat for hele natten i nat. Fra midnat til klokken 6 har der været bippende gaffeltrucks, lastbiler, der har spulet og hentet toiletter, og fejemaskiner og diverse for at rydde op efter aftenens ølfest,« siger Sara Haugesen.

Jes Mortensen forklarer, at Parken ikke har fået tilladelse til, at fanzonen må blive stående permanent, og at det derfor er nødvendigt at pille den ned efter hver kamp.

»Jeg kan ikke svare nærmere på det, end at vi skal pille den ned ifølge reglerne,« siger han.

Så naboerne må altså bare leve med det?

»Vi vil gerne gøre alt, hvad vi kan, for at være så god en nabo som muligt og mindske generne. De er velkomne til at komme over og tale med os i stedet for at tale med B.T.,« siger Jes Mortensen.