Det er en forårsmorgen i Højbjerg i Aarhus. Klokken er 5.45, og der er bælgmørkt uden for familien Bruuns hus.

Men inde i huset lyser lyset fra computerskærmen Morten Bruuns ansigt op. Han er allerede i gang med at skrive sin nye bog 'Kampdag' og har sat sig ved tastaturet klokken 5.45 igen. En rutine, der kom til at stå på hele foråret.

»Jeg glæder mig til at se min familie lidt mere. Det har været intenst. Jeg blev mere presset i slutfasen end planlagt, men jeg har ikke været stresset i den forstand, at jeg har tvivlet på, om jeg ville nå det, men jeg har haft travlt,« siger Morten Bruun til B.T. på Jysk Park i Silkeborg, hvor han holder bogreception.

Bogen er skrevet færdig, men han kan ikke slappe helt af endnu. Køen til at få signeret et eksemplar af 'Kampdag' bliver ved med at være der, i takt med at folk bogstavelig talt kommer dryppende ind ad døren denne regnfulde onsdag. Heriblandt Peter Kjær, Thomas Gravesen og DR-profilen Anders Agger.

'Kampdag' er en bog om danske fodboldklubbers historie fortalt af hovedpersonerne selv.

I forbindelse med at skulle lave bogen har Morten Bruun talt med utallige personligheder i de mange danske klubber, han har besøgt. Men specielt to besøg har gjort indtryk på ham.

»Jeg besøgte den dengang 82-årige Jens Jørgen Hansen i forbindelse med mit afsnit om Esbjerg. Han var sådan en monumental karakter. Spillet utallige kampe for klubben, vundet fire mesterskaber og været anfører på det danske landshold. Hans erindring var ved at forlade ham, så jeg nåede det lige inden, at det ikke længere gav mening. En elskelig mand.«

»Det besøg, der berørte mig mest, var mødet med Bent Vogn i mit afsnit om Svendborg. Jeg spillede imod ham, da jeg var i Kolding. En rigtig hård spiller og et kæmpe mandfolk. Han er i dag i en alder af 58 år lænket til en kørestol. Han er ramt af sklerose og kan kun bevæge sit hoved og en lille smule sin højre hånd. Det berørte mig. Han sagde, jeg ikke skulle have ondt af ham, og der også var gode ting. Men selvfølgelig havde jeg ondt af ham.«

Med bogen håber Morten Bruun, at folk vil huske, hvor stor en rolle fodboldklubberne har som kulturinstitutioner.

»Det er min klare overbevisning, at man ikke tager sin by alvorligt, hvis man ikke interesserer sig for byens fodboldhold. AGF er indiskutabelt den største kulturinstitution i Aarhus. Ingen anden institution kan samle 10.000 mennesker på en gang. Så ud over gode fortællinger, så er missionen at slå klubberne fast som kulturinstitutioner i vores samfund.«