Det er det evige spørgsmål gennem de seneste 10-12 år: Hvem er bedst af Cristiano Ronaldo og Lionel Messi?

For mange er det en smagssag, men en gruppe forskere mener nu at have analyseret sig frem til et konkret svar.

En gruppe dataspecialister fra universitetet KU Leuven i Belgien har lavet en udregningsmetode til at måle fodboldspilleres indflydelse i kampe.

For ifølge professor Jesse Davis, der er en af folkene bag undersøgelsen, er det ikke nok blot at måle scoringer og oplæg.

Ronaldo og Messi - ikke mere rivaler, end at de smiler, når de hilser.
Ronaldo og Messi - ikke mere rivaler, end at de smiler, når de hilser. Foto: BEN STANSALL
Vis mere

»Et mål er en sjælden ting i en fodboldkamp, fordi der i gennemsnit er 1.600 forskellige handlinger i løbet af en fodboldkamp. Vores model ser på alle aktioner - skud, afleveringer, driblinger, tacklinger - og måler en samlet værdi,« siger professoren til belgiske Sporza.

Denne værdi kaldes en VAEP, hvilket bedst oversættes i retning af værdifulde aktioner, og forskerne har kigget nærmere på en række af de største fodboldstjerners præstationer set fra sæsonen 2013/14 og til og med sæsonen 2017/18.

Og mellem de to hovedpersoner er det ifølge forskerne end ikke tæt. Lionel Messi er bedre end Cristiano Ronaldo.

Messi får en score på 1,21 per kamp, mens Ronaldo scorer 0,61 per kamp. Forskerne uddyber deres resultater således:

»Vi ser ofte, at det er enten eller for de fleste fodboldspillere. Nogle spillere har en masse aktioner i hver kamp, men de har ikke den store værdi. Det ses eksempelvis med Paul Pogba.«

»Ellers har du spillere, der ikke er lige så meget på bolden, men hvis aktioner har stor værdi. Det er typisk for angribere som Harry Kane, Mohamed Salah og Cristiano Ronaldo. Messi er exceptionel på det område. Argentineren har et meget stort antal aktioner, der samtidig har en stor værdi,« fortæller ph.d.-studerende Tom Decroos til Sporza.

Duellen mellem de to største fodboldstjerner gennem det sidste årti er også noget, som de to hovedpersoner selv er blevet spurgt til. Senest Cristiano Ronaldo i forbindelse med en dokumentar, hvor han får stukket en anelse til Barca-stjernen.

»Forskellen mellem Messi og mig er, at jeg har spillet for flere klubber, og at jeg har vundet Champions League med flere klubber,« sagde Ronaldo.