Kasper Hjulmand og DBU glippede en åbenlys mulighed for at få indflydelse på FIFAs måde at afholde VM på.

Da FIFA i maj i år indkaldte alle deltagerlandenes landstrænere til et evalueringsmøde af det skandaleombruste VM i Qatar i 2022, blev Kasper Hjulmand og DBU væk. Og det er til trods for, at DBU var meget kritiske over for FIFA under slutrunden, og at danskerne efterfølgende har sagt, at de vil indgå i en kritisk dialog med FIFA.

Men da lejligheden for kritisk dialog opstod på et trænermøde i maj, glimrede DBU ved sit fravær.

På FIFA-mødet i Doha 8. og 9. maj kunne alle deltagerlandene stille med deres cheftræner og en teknisk direktør, hvilket betød, at store navne som Didier Deschamps, Gareth Southgate, Ronald Koeman og den vindende argentiner Lionel Scaloni troppede op i Doha 8. og 9. maj. 

Dengang forklarede DBU selv, at Kasper Hjulmand ikke deltog, da han var forhindret af andre aktiviteter.

Nu forklarer fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, hvorfor Kasper Hjulmand ikke dukkede op til mødet.

Hvorfor blev I væk fra VM-evaluering?

»Det var ikke en evaluering af, om det skulle ligge i Qatar, eller hvad vi syntes om det dernede. Det var en rapport om det sportslige, hvor vi sagde, at vi var forhindret i at deltage. Vi sagde, at vi gerne ville være med online, hvis det kunne lade sig gøre. Fordi Kasper Hjulmand var på spillerbesøg,« siger Peter Møller.

Peter Møller, fodbolddirektør i DBU, forklarer, hvorfor DBU og Kasper Hjulmand valgte at blive væk fra en VM-evaluering.
Peter Møller, fodbolddirektør i DBU, forklarer, hvorfor DBU og Kasper Hjulmand valgte at blive væk fra en VM-evaluering. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Men FIFA var ikke interesseret at gøre det online, og ifølge Peter Møller gik DBU ikke glip af det store.

»Det var, som du så – Infantino-billeder med alle trænerne. Det var kun om det sportslige. Det var ikke en politisk kongres, eller hvad vi syntes om at spille i Qatar. Det var 'så mange mål blev scoret efter hjørnespark'. Vi har bedt om at få rapporten tilsendt, men vi har ikke fået den endnu.  Så der er ikke noget hokuspokus i det.«

I overvejede ikke at smide en anden af sted i stedet for?

»Det var alle cheftrænerne, der sad dernede, og hvis der havde siddet en talentchef fra os, syntes vi ikke, at det gav mening. Jeg tror, at de fleste ting, sådan rent fodboldteknisk, hvad der skete i slutrunden, dem tror jeg, Kasper har meget godt styr på stadigvæk,« siger Peter Møller.

Kasper Hjulmand meldte afbud til FIFAs VM-evaluering, da han var på spillerbesøg.
Kasper Hjulmand meldte afbud til FIFAs VM-evaluering, da han var på spillerbesøg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Vis mere