Det var sommeren 2019 – Sveriges fodboldkvinder havde lige slået England i VM-bronzekampen.

Den svenske profil Magda Eriksson gik målrettet mod massen af fejrende svenskere på tribunen. Målrettet mod den danske fodboldstjerne Pernille Harder, der iført svensk landsholdstrøje, smilende ventede.

Og så besluttede de sig – de ville ikke lægge skjul på deres kærlighed til hinanden. Og med et kys brød de et af sportens tabuer ned.

Parret er sidenhen blevet hyldet for deres mod og for at gå forrest i en kamp for en sport, hvor homoseksualitet ikke skal være noget, man skal gå stille med dørene med.

Foto: VALERY HACHE
Vis mere

Her halvandet år efter kysset reflekterer Pernille Harder – der netop for anden gang i karrieren er blevet kåret som årets bedste kvindelige fodboldspiller i Europa – over, hvilken betydning det kærlige øjeblik har fået.

»Det fik mig til at indse, at jeg havde en platform – at vi havde en platform. Folk lytter til mig og følger med i, hvad der sker på min platform,« siger Pernille Harder til Goal.

»Det viste mig, at jeg havde en stemme og, efter det (kysset, red.) ville jeg bruge den mere, fordi jeg føler, det gør en forskel.«

»Det er meget vigtigt at have rollemodeller. Ligegyldigt hvem du har. I vores miljø er det især vigtigt, fordi det hjælper dig med at forstå, at du ikke står alene med at være homoseksuel eller lignende.«

Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Homoseksualitet er et specielt emne, fordi folk måske ikke bryder sig så meget om at tale om det, eller fordi de ikke har lyst til at springe ud (som homoseksuelle, red.), derfor er det så vigtigt at have rollemodeller, så du kan være lidt mere tryg ved sig selv,« lyder det fra den superstjerne og rollemodel.

Pernille Harder vandt tidligere på året 'Sportsprisen' ved Danish Rainbow Awards – for netop sejrskysset. I juryens begrundelse lød det:

»Pernille Harder har gentagne gange gjort sig bemærket på grønsværen, men Pernille og kæresten Magdalena gik verden rundt, da de kyssede på sidelinjen ved VM i Frankrig. Pernille bruger sin status og indflydelse for LGBT+ rettigheder på internationalt plan.«

I dag spiller Harder og Magda Eriksson sammen i engelske Chelsea.