Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen, Jesper Grønkjær, Kasper Dolberg.

Listen over skandinaviske stortalenter, der er skiftet til den hollandske storklub Ajax Amsterdam, er endnu længere end ovenstående, men over de seneste 25 år har alle på listen én ting til fælles.

De har alle været under danske John Steen Olsens skarpe talentlup for at komme igennem nøglehullet til en af europæisk fodbolds største talentfabrikker.

Men pr. 1. juli må Ajax undvære den danske scouts evner til at spotte talent. Efter 25 år slutter John Steen Olsens flotte karriere i Ajax, der for godt syv år siden gav ham en kontrakt, som først løber ud, når han selv siger stop.

Og det tidspunkt er nu, bekræfter den 79-årige fodboldconnoisseur over for B.T.

»Jeg kan bekræfte, at jeg stopper 1. juli,« skriver John Steen Olsen i en sms og oplyser, at han ikke skal videre i et nyt job.

Dermed kan John Steen Olsen snart se tilbage på en flot karriere, hvor de sidste 25 år altså er tilbragt til massevis af ungdomsstævner og -kampe i Skandinavien for at finde den næste unge spiller, der kan brage igennem muren og ind på førsteholdet i den hollandske storklub.

Rollen som Ajax-scout fik John Steen Olsen i 1997, da Morten Olsen kom til som cheftræner i klubben, men trods senere udskiftninger i Ajax-ledelsen har John Steen Olsen altså holdt ved, og i 2014 gav sportsdirektør Marc Overmars og Olsen håndslag på, at danskeren kunne fortsætte, så længe han ønskede.

Foto: Kristian Juul Pedersen
Vis mere

Og det er ikke så mærkeligt, hvis man kigger ned over de spillere, som John Steen Olsen har fundet til Ajax i Skandinavien.

I begyndelsen af 00erne var han med til at få Zlatan Ibrahimovic – der kalder John Steen Olsen for sin anden far – til Holland fra Malmö FF, han fandt også bomberen Markus Rosenberg, og som bekendt er listen af danske spillere i Ajax med John Steens godkendende stempel lang.

Den tæller blandt andre Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Kasper Dolberg, Lucas Andersen, Viktor Fischer og senest Mohamed Daramy.

Før han blev scout, var John Steen Olsen blandt andet aktiv inden for stregerne. Han spillede i 1960erne for Hvidovre, inden han tog til udlandet og spillede for klubber som hollandske Utrecht og Feyenoord, ligesom han nåede forbi IFK Malmö.

Han nåede også 17 A-landskampe for Danmark med tre mål til følge.

Men nu er det tid til at slå benene op og nyde pensionen.