Presset har været stort, og selv fodboldlandsholdsspillerne har ageret med et budskab om VM i Qatar.

Samtidig har adskillige danske fans desuden presset på for en boykot af slutrunden. Indtil videre uden resultat.

Og skulle man være bare en lille smule i tvivl om, hvorvidt Danmark kunne finde på at boykotte den meget omdiskuterede slutrunde, giver DBU-formand Jesper Møller nu et helt klart svar.

»Vi deltager fra dansk side, hvis vi kvalificerer os. Vi respekterer, hvis regeringen og Folketinget beslutter, at vi skal boykotte. Frem til 2022 har vi besluttet at være kritiske,« forklarer Jesper Møller.

Jesper Møller (tv.), formand i DBU.
Jesper Møller (tv.), formand i DBU. Foto: Philip Davali
Vis mere

Han påpeger desuden, at DBU ikke havde noget med tildelingen af slutrunden at gøre, for unionen var nemlig direkte uenig i at gøre Qatar til værtsland.

»Vi var ikke en del af beslutningen om at tildele VM i Qatar. Vi ville ikke have stemt for beslutningen. Vi må nu konstatere, at beslutningen ikke bliver ændret. Det brugte vi de første år i 2014, 2015 og 2016 på at diskutere efter anholdelser og skandaler,« siger Jesper Møller og fortsætter:

»Jeg troede, at der måske i forlængelse af de anholdelser på hotellet ville ske noget. Det er ikke tilfældet, så jeg tror ikke på, at beslutningen vedrørende at afholde VM i Qatar bliver ændret.«

I siger, at I tager afsted, medmindre regeringen og Folketinget siger, at I ikke skal. Hvorfor er det her en beslutning for dem – og ikke for DBU?

»Det er det, fordi vi tror, at det ikke alene vedrører fodbold. Det ved vi fra den dialog, vi har haft med de andre specialforbund og DIF. Og så har vi været til høringer i Folketingets kulturudvalg og så videre, og der er en meget stor interesse. Jeg gætter også på, at med de reaktioner, som der ankom i går fra Qatar, at det godt kunne have mere almen interesse end alene fodbold. Det er det, vi forsøger at signalere.«

Da Mette Frederiksen fik spørgsmålet om Qatar, sendte hun den tilbage til jer. Skubber I ikke bare bolden frem og tilbage, uden der sker noget?

»Der sker jo ikke noget ud fra dit synspunkt, hvis du synes, at der skal ske en boykot. Hvis det er det, der er din holdning … Vores holdning er, at vi deltager, hvis vi kvalificerer os,« svarer Jesper Møller og fortsætter:

»På baggrund af den diskussion, der har været, og dialog de seneste fem år, ville det være underligt, hvis vi ikke har lyttet til de signaler, der er kommet fra politikere og andre, hvoraf det fremgår, at de har en forventning om, at hvis man politisk set beslutter sig for et boykot, så retter vi os selvfølgelig efter det. Da vi er høflige og ordentlige mennesker, har vi taget det punkt med. Men hvis vi kvalificerer os, så deltager vi.«

VM i 2022 afvikles fra 21. november til 18. december.