Onsdag kom det frem, at VM-kvalifikationskampen mellem de danske fodboldkvinder og Sveriges ditto er aflyst. En konsekvens af, at spillerne på Kvindelandsholdet ikke er mødt ind til træning i Helsingør mandag og tirsdag.

Noget, der selvfølgelig ærgrer DBU.

»Det er en historisk dårlig dag for Kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set. Det er beklageligt men også helt grotesk, at vi står i en situation, hvor spillerne ikke vil møde op til vigtige landskampe, selv om vi har tilbudt bedre vilkår og inviteret til nye forhandlinger efter kampene. Vi oplever, at Spillerforeningen og spillerne tager landskampe og fans som gidsler i faglige forhandlinger,« siger DBUs elitechef, Kim Hallberg, i en pressemeddelelse.

Allerede tirsdag lød det fra DBU, at man onsdag klokken 10 ville meddele det svenske fodboldforbund (SvFF), at kampen ville blive aflyst, hvis ikke spillerne mødte op til træning.

DBU oplyser, at også at FIFA er orienteret om spillernes udeblivelse fra landsholdslejren. Hvad konsekvensen bliver for at udeblive til kampen mod Sverige, vides endnu ikke.

DBU afventer nu en disciplinær kendelse, og der kan ske forskellige ting. Der kan komme en økonomisk straf, ligesom at Danmark kan få en pointstraf i VM-kvalifikationen eller blive udelukket totalt.

Sikkert er det i hvert fald, at Danmark bliver taberdømt i forhold til fredagens kamp mod Sverige.

Tirsdag skal Danmark ifølge programmet møde Kroatien på udebane, men det er på ingen måde sikkert, at den kamp bliver spillet.

»Vi kender ikke konsekvenserne endnu, men uanset hvad er dette et kæmpe tab for dansk kvindefodbold, der ellers havde et historisk momentum. Det er trist og beklageligt på alle mulige måder,« siger Kim Hallberg.

I pressemeddelelsen lyder det desuden, at DBU undervejs i forhandlingerne har forsøgt at øge investeringen i Kvindelandsholdet med to millioner kroner om året fra 2,6 til 4,6 millioner.

De penge skulle blandt andet gå til højere honorarer, bonusser og stipendiater, men der var fortsat uenigheder om 'en række principielle spørgsmål, blandt andet om Spillerforeningens indblanding i aktiviteter i landsholdslejren samt om uddelingen af stipendiaterne.

Forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen har stået på siden november sidste år. I centrum for konflikten er nye landsholdsaftaler for både Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet.

UEFA har stadig ikke svaret på BTs henvendelse om, hvad de præcise konsekvenser bliver.

Onsdag formiddag træner det danske kvindelandshold selv i Dragør. BTs mand på stedet fortæller, at spillerne gik direkte ud af bussen og direkte forbi den ventende presse. Ingen af dem ønskede at kommentere på sagen.

Se også