KOMMENTAR

Et landstræner-farvel og et nederlag. Torsdag blev ikke historiens bedste dag for dansk landsholdsfodbold!

Åge Hareide tvinges til at forlade den kombinerede liga- og U21-landsholdstur i Abu Dhabi, fordi smerterne i landstrænerens ben og ryg simpelthen er blevet for store, efter et styrt på en skitur mellem jul og nytår. Hareide er lammet i den ene side og har store problemer med at gå. Derfor er det naturligvis fuldt forståeligt, at han på lørdag forlader Abu Dhabi og flyver hjem til Norge for at få den nødvendige behandling.

God bedring, Åge. Og skynd dig nu tilbage! En fraværende og smerteplaget landstræner er mildest talt både surt, ærgerligt og uheldigt. For landstræneren selv – men også for det danske landshold og spillerne omkring det. Ikke mindst i et år, hvor VM venter om hjørnet.

VM skulle ikke være i farezonen for Hareide, men allerede nu påvirkes landsholdet af landstrænerens for tidlige farvel til en længe imødeset ligalandsholdstur. Værre bliver det, hvis også forberedelseskampene i marts (der skulle gerne komme to, men de er endnu ikke fastlagt) ryger for Hareides vedkommende. Heldigvis er der over to måneder til – så den tid, den sorg. Mon ikke Hareide er klarmeldt inden da?

Lige nu kan vi kun forholde os til, at landstræneren tvinges til at forlade et ligalandshold, der ellers har brug for hans tilstedeværelse og vejledning. Hareide misser værdifulde træninger lørdag og søndag, og han kommer til at følge turens anden kamp på mandag fra sofaen. Det er naturligvis alt andet end optimalt.

Det er det ikke, fordi ligalandsholdet torsdag aften tydeligt viste, at det har brug for en kyndig hånd og håndfaste norske vendinger fra sidelinjen. Det var ganske enkelt skuffende, hvad det Superliga-baserede mandskab præsterede, da Sverige vandt 1-0 på en scoring i sidste minut af Brøndby-ejede Gustaf Nilsson.

Det værste er dog, at turen til Abu Dhabi pludselig mister en del af sin relevans. Turen skal bruges til at se fremtidens landsholdsemner an, men den skal også bruges til at veje og vurdere en lille håndfuld spillere med VM-vægten i sigte.

Mens Frederik Rønnow synes sikker på en VM-billet, slås FC Nordsjællands Mathias Jensen, Brøndbys Christian Nørgaard og Mike Jensen fra Rosenborg for og om landstrænerens gunst. Men de kommende dage er landstræneren ikke til stede for at vurdere dem. Det er ærgerligt med Rusland i kikkerten.