På Twitter findes en meget entusiastisk profil ved navn Randers-Rejsningen.

Det muntre menneske bag det tvetydige profilnavn må have haft synske evner, for over en længere periode har Superligaen været vidner til det, vi roligt kan kalde en genrejsning af Randers FC.

Den kronjyske klub, der blev grundlagt i 2003, står lige nu stærkere end nogensinde. Efter en start med en masse op- og nedrykninger har Randers FC befundet sig i Superligaen i de seneste ti sæsoner i træk.

Randers havde i en årrække engelske Colin Todd som cheftræner og fremstod i denne periode som et godt, stabilt og gråt Superliga-hold. Randers FC har aldrig for alvor interesseret folk i andre egne af landet, og hvis man skal være polemisk, kan man hævde, at klubben også har haft svært ved at interessere folk i Randers.

Det skulle der laves om på. Så i 2016 ansatte Randers FC Michael Gravgaard som ny direktør. Nu skulle Randers larme, som Gravgaard sagde, da han tiltrådte. Ret skal være ret. Den foretagsomme Gravgaard satte mange initiativer i søen.

Men den sportslige bundlinje udviklede sig helt katastrofalt med ansættelsen af den hollandske træner Ricardo Moniz som et komisk højdepunkt. Eller lavpunkt, om man vil.

I januar 2018 fyrede Randers-ledelsen den uduelige Ricardo Moniz, hvorefter Michael Gravgaard sagde sin stilling op. Status var, at Randers FC var på direkte kurs mod nedrykning, og i den situation var der to mænd, der trådte i karakter.

Et halvt år senere ankom Thomas Thomasberg, som med rette har fået en stor del af æren for genrejsningen af Randers. Men først skulle den store katastrofe afværges, og at den blev det, skyldtes primært Søren Pedersen og Rasmus Bertelsen.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Rasmus Bertelsen var den uprøvede assistenttræner, der overtog cheftrænerposten efter Moniz. Det var mildest talt ikke nogen nem opgave, og jeg gad nok vide, hvad Bertelsen tænkte efter 40 minutters spil af sin debutkamp. Da var Randers bagud med 0-4 i Parken!

Men Bertelsen gik aldrig i panik. Han forbedrede stille og roligt produktet og havde det held, der skulle til i de afgørende playoffkampe om at undgå nedrykning.

Den mangeårige spiller Søren Pedersen var manden, der blev ansat til at samle fodbolden og forretningen Randers FC på ny. Som en fighterglad forsvarsspiller var Pedersen aldrig for fin til at få jord på knæene, og han satte meget på spil, da han indvilgede i at blive assistenttræner for Bertelsen, inden han tiltrådte som kommerciel og sportslig direktør. Der var temmelig meget at tabe i den situation.

Randers FC undgik den truende nedrykning i sommeren 2018. Men på mange måder lå klubben i ruiner, og det stod i hvert fald ingen steder skrevet, at klubben tre et halvt år senere ville tilhøre toppen af dansk fodbold, spille i et europæisk gruppespil og være en af de sundeste fodboldforretninger herhjemme.

Randers FC's cheftræner Thomas Thomasberg
Randers FC's cheftræner Thomas Thomasberg Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det er så her, vi ikke kan komme uden om Thomas Thomasberg. For med ansættelsen af den tålmodige og målrettede nordjyde fik Randers FC den perfekte cheftræner.

Om Rasmus Bertelsen dengang følte sig forbigået, er ikke til at vide, men det har aldrig virket sådan. Ellers var han nok heller ikke blevet i Randers som den loyale og indflydelsesrige assistenttræner, han siden har været.

Med Thomasberg ved roret brugte Randers FC et par sæsoner på at få stabiliseret situationen og langsomt, men sikkert få forbedret den noget vingeskudte spillertrup. De brodne kar blev sluset ud, mens Randers FC har udvist forbløffende god tæft, når der skulle hentes spillere ind.

Jeg har da flere gange tænkt, at 'hvad Søren gør Randers nu?', når de har sagt farvel til spillere som georgieren Saba Lobjanidze, topscorer Emil Riis Jakobsen eller midtbanedirigenten André Rømer. Men så finder Søren Pedersen bare nogen, der er mindst lige så gode.

De indbringende spillersalg har også betydet, at Randers har fået så stærk en økonomi, at man forleden kunne frikøbe angriberen Stephen Odey fra belgiske Genk. Randers nøjedes med at bekræfte, at Odey er klubbens dyreste spiller nogensinde. Vandrørene taler om en million euro.

Og i torsdags besejrede Randers så det aktuelle tophold i den rumænske liga, RFC Cluj, med 2-1 efter en vel gennemført europæisk kamp, hvor Thomas Thomasberg hele tiden kunne tilføre sit hold præcis det, der var nødvendigt fra sin brede trup. Den helstøbte præstation var endnu et udtryk for den substans, der er bygget op i Randers FC.

Hvis det lykkes for Randers FC at komme videre fra gruppespillet i European Conference League, vil det være den foreløbige kulmination på genopbygningen af en klub, der for fire år siden var helt i knæ.

Det er flot arbejde af Bertelsen, Pedersen og Thomasberg. Og hele Randers FC.