»Skrid hjem til Afrika.« »I burde skamme jer, så klamme I er.« »Du synger faktisk ikke særlig fantastisk, det lyder meget falsket og usikkert.«

Det er langtfra kun rosende ord og søde beskeder, man får af at være med i 'X Factor'.

For 'X Factor'-deltagerne oplever i højere grad, at de får hadefulde og onde beskeder på de sociale medier,  skriver TV 2, som har snakket med deltagerne om de beskeder, de modtager.

Det er ikke kun i kommentarfeltet, men det er også direkte beskeder i deres private indbakker, hvor blandt andre unge deltagere som Marcus, Lucca og Ida må lægge ører til, at folk kommer med deres hadefulde ytringer, som du kan se i videoen nedenfor.

Ytringerne kan være alt fra racistiske kommentarer, beskeder om deres udseende eller opkast-emojis.

Det er ikke kun deltagerne, der bliver udsat for modbydelige beskeder.

Også den kvindelige dommer Oh Land oplever at få ubehagelige udsagn sendt i sin retning, efter hun ved sidste liveshow valgte at sende solisten Hiba ud til fordel for gruppen Neva & Ida.

»Selvom jeg er en 35-årig relativt stærk kvinde, som har været igennem lidt af hvert, bliver jeg ked af den nedladende tone, jeg har mødt ret massivt. Jeg tør ikke tænke på, hvordan unge mennesker, som ikke har nogen redskaber til at håndtere internetmobning, må føle, når det rammer dem,« skriver hun blandt andet i et opslag på Instagram.

Den hadefulde adfærd er noget, der sker oftere ifølge Rikke Andreassen, professor i kultur og medier ved Roskilde Universitet.

»Der ikke meget, der tyder på, at hadet bliver mindre. Vi ser desværre mere og mere af det. Der er en vis nemhed, det med at kunne skrive noget på de sociale medier, som kan virke hadefuldt,« siger hun til B.T.

»Før i tiden skulle man finde papir og blyant, skrive læserbrevet, pakke det i en kuvert, købe frimærker og så poste det. Inden man nåede at gøre det, så havde man fortrudt. Det sekund, man ser noget i tv, for eksempel 'X Factor', som man hidser sig op over, kan man kommentere det. Inden man nærmest når at tænke over det, så er hadet sendt videre.«

Ifølge professor Rikke Andreassen er det, fordi programmer som 'X Factor' gør noget helt specielt.

»Programmer ligesom 'X Factor' er et sted, hvor Marcus bare får lov til at være Marcus fra Nordjylland. Her bliver danskerne i programmerne præsenteret mangfoldigt – og det kan måske virke provokerende på nogle. Når 'X Factor' genererer had, er det også, fordi 'X Factor' er et af de programmer, som præsenterer minoriteter som en del af Danmark.«

»Det offentlige rum, tv og radio har en lang historie for at være fyldt med primært hvide mænd lidt op i årene og fra middelklassen. Det er dem, der plejer at fylde meget. Der er andre, som begynder at fylde nu, og de møder kritik. Vi ser det samme med kvinder, der deltager i den offentlige debat.«

»Det man kan se, som trigger had, er ting, som har at gøre med integration, diversitet, køn, religion, så hvis man har personer i det offentlige rum, som ikke er hvide danskere eller er homoseksuelle eller muslimer, så trigger det ofte had.«