»Jeg har undersøgt, alt hvad jeg kunne om det – jeg har også fået spørgsmålet en million gange – men heldigvis må man godt lade sig inspirere af ham. Så jeg træder ikke nogen over tæerne, de er bare stolte af, at man er inspireret af ham.«

Sådan sagde Louise Mygind Andersen til B.T. efter sin deltagelse i DR's populære program 'Løvens Hule' i sidste uge.

Her præsenterede den 28-årige iværksætter sit hurtigtvoksende smykkebrand, Frederik IX Studios, hvor navnet er inspireret af dronning Margrethes far, Frederik IX.

Allerede i programmet spurgte løven Jesper Buch, om Louise Mygind Andersen havde fået lov til at bruge navnet 'Frederik IX' for Kongehuset, hvorefter hun forsikrede, at hun har styr på sin brug af navnet, men nu viser det sig, at hun måske ikke helt har så meget styr på det, som hun troede.

Berlingske har nemlig været i kontakt med Kongehuset for at høre, hvad der er op og ned i sagen, og her lyder svaret, at brugen af kong Frederik IXs navn og billede ikke er sket med Kongehusets tilladelse.

»Kongehuset er opmærksom på den pågældende virksomhed, som ikke har indhentet tilladelse fra Kongehuset til brug af navnet,« skriver Kongehusets kommunikationsafdeling til avisen.

Mens Kongehuset ikke vil svare Berlingske på, hvordan de vil håndtere sagen, så vurderer advokat Heidi Højmark Helveg, at Kongehuset nok skal 'sætte en stopper for, at virksomheden kan kalde og markedsføre sig, som den gør'.

Udover at Louise Mygind Andersens virksomhed hedder 'Frederik IX Studios', så har hun også benyttet kongenavnet til sin arbejds-e-mail og sin hjemmeside, som hedder henholdsvis @frederikix.dk og frederikix.dk.

Louise Mygind Andersen fra Frederik IX Studios.
Louise Mygind Andersen fra Frederik IX Studios. Foto: Pressefoto
Vis mere

Derudover er Frederik IX såvel som Amalienborg portrætteret på virksomhedens hjemmeside, hvilket ifølge Kongehusets hjemmesiden heller ikke er lovligt.

'Anvendelse af portrætbilleder af offentlige eller private personer må ikke finde sted uden forudgående tilladelse af de afbildede personer.' står der på hjemmesiden.

Louise Mygind Andersen bekræfter over for Berlingske, at hun ikke har bedt Kongehuset om tilladelse til at bruge Frederik IXs navn.

Hun påstår dog, at hun har benyttet danske advokater og professionel rådgivning til registreringen af navnet på virksomheden, som har eksisteret i knap fire år.

Louise Mygind Andersen påpeger desuden, at navnet er varemærkeregistret, men ifølge advokat Heidi Højmark Helveg er dette ikke nok, da der er tale om et EU-varemærke.

Det betyder nemlig, at Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark ikke har registreret brugen af kongens navn, og derfor er det ifølge hende blot et spørgsmål om tid, før Forbrugerombudsmanden går ind i sagen.