Hun startede karrieren som en 'omtumlet og forvirret ung pige, som ikke kunne huske sit eget navn'. Men det kunne danskerne. Og de elskede hende. Freja fra 'Alletiders jul'.

Men nu er skuespillerinden bag den ikoniske rolle død. Blot 58 år gammel.

»En virkelig trist nyhed,« siger instruktør Martin Miehe-Renard, som tilbage i 1994 instruerede den unge Karen Gardelli i dét, der skulle blive en af hendes få roller som skuespiller.

Ifølge såvel danskefilm.dk som imdb.com var netop rollen som Freja hendes første store, efter at hun var færdiguddannet på skuespillerskolen i Odense.

»Jeg husker, at hun var skøn, og at hun sang fantastisk. Det var en stor glæde at arbejde sammen med hende dengang,« fortæller Martin Miehe-Renard.

Instruktør Martin Miehe-Renard med stjernerne i den første Pyrus julekalender 'Alletiders jul'. I front debutanten Karen Gardelli i rollen som Freja.
Instruktør Martin Miehe-Renard med stjernerne i den første Pyrus julekalender 'Alletiders jul'. I front debutanten Karen Gardelli i rollen som Freja. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Julekalenderen – som hun spillede en af de bærende hovedroller i – blev en kæmpe succes. Men opmærksomheden og presset, der fulgte i kølvandet på succesen, væltede hende omkuld, og den unge skuespillerinde blev ramt af depression og indlagt på psykiatrisk afdeling.

Efterfølgende valgte hun at flytte langt væk fra presset og bosatte sig i en årrække i New Zealand.

Siden lagde hun stort set skuespillet på hylden og fandt senere i livet glæde i at arbejde som manuskriptforfatter, ligesom hun valgte at være åben omkring sin depression og indlæggelse.

Men livet blev ikke langt for hende.

7. oktober – for knap to måneder siden – døde hun i stilhed. En nyhed, der først fredag kom frem, da Martin Miehe-Renards kone Karin Jagd postede den på Pyrus fangruppes Facebook-side.

'Vi syntes at I, som altid er så loyale og trofaste fans, skulle vide det,' skrev hun blandt andet i opslaget.

»Vi var som sådan ikke tætte, for jeg har ikke rigtig haft noget at gøre med hende siden,« forklarer Martin Miehe-Renard og fortsætter:

»Men det var hendes datter, der skrev til mig, at hun var død, og at hun havde ønsket, at vi fra 'Pyrus' familien skulle have det at vide, fordi det var en af hendes livs helt store oplevelser at være med i den.«

»Det er jo dejligt at vide, at hun havde haft det sådan, selvom det var trist at få nyheden,« lyder det videre fra Pyrus-instruktøren, som i det mindste glæder sig en smule over, at Karen Gardelli dermed slap for at være en del af balladen om den populære julekalender.