Tirsdag blev der sendt en opfordring rundt til kvinder i den danske mediebranche om at give deres underskrift, hvis man også har oplevet sexchikane på arbejdspladsen.

»Kære kvinde i mediebranchen. Blev du også overrasket over den modvind, der mødte Sofie Linde, da hun talte højt om sin oplevelse med sexisme i mediebranchen?« lyder mailen blandt andet, og den fortsætter:

»Det gjorde vi, og derfor har vi skrevet et åbent brev for at bakke hende op. Vi ønsker at slå fast én gang for alle, at det skete engang, og at det stadig sker. At nogle mænd stadig udsætter kvindelige kollegaer for 'hygge'-sexisme.«

B.T. har været i kontakt med en af de seks kvinder fra TV 2, som har taget initiativet til underskriftindsamlingen, men de ønsker ikke at udtale sig, før underskriftsindsamlingen er ovre.

I den tekst, de har sendt rundt, er det dog klart, at de søndag vil offentliggøre et brev med støtte til Sofie Linde og underskrifter fra kvinder i mediebranchen. Allerede nu er der flere kvinder, som danskerne kender fra skærmen og radioen, som melder, at de støtter op.

Eksempelvis har B.T. talt med TV 2 News-værten Karen-Helene Hjorth.

»Jeg har skrevet under. Jeg synes, det er en utrolig vigtig sag, og den vil jeg gerne støtte op om,« lyder det fra hende, inden hun uddyber:

»Jeg synes, det, Sofie Linde gjorde, var rigtig modigt og godt gjort, og jeg vil gerne være med til at vise, at det er vi mange, som er enige i.«

Journalist Karen-Helene Hjorth fotograferet på sin stamcafé i pisserenden i København.
Journalist Karen-Helene Hjorth fotograferet på sin stamcafé i pisserenden i København. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Det var nemlig, da Sofie Linde som vært på årets Zulu Comedy Galla fortalte om en ubehagelig oplevelse med en chef på DR, at sagen om sexchikane for alvor startede. Dengang var hun 18 år gammel, og manden havde afkrævet hende et blowjob, mod at han undlod at ødelægge hendes karriere.

En anden kvindelig journalist, der også har haft kendskab til sexchikane i faget og derfor har sat sin signatur på underskriftsindsamlingen, er DR-vært Maria Månson, som blandt andet er kendt fra 'Filmselskabet' og 'Sprogquizzen'.

I en sms skriver hun, at hun dog ikke personligt har været offer.

»Jeg har skrevet under på brevet. Har ikke oplevet sexchikane på egen krop, men har været vidne til kollegaer blive udsat for det,« lyder hendes tekst. Hun understreger dog, at hendes oplevelser er fra en tidligere arbejdsplads og ikke DR.

Sofie Linde fik for alvor startet en debat om sexchikane, da hun fortalte om egne oplevelser ved årets Zulu Comedy Galla.
Sofie Linde fik for alvor startet en debat om sexchikane, da hun fortalte om egne oplevelser ved årets Zulu Comedy Galla. Foto: liselotte sabroe
Vis mere

Cecilie Beck, der er vært på TV 2 Nyhederne, fortæller, at hun ikke har modtaget nogen mail – i hvert fald ikke endnu.

»Men jeg kan generelt sige, at hvis nogen vil sætte fokus på problemer med sexchikane i mediebranchen, så synes jeg kun, det er fint,« udtaler hun til B.T.

Tv-vært Janni Pedersen fra TV 2 News har også skrevet under, ligesom radiovært fra P1 Iben Maria Zeuthen, der onsdag delte en personlig historie om et tilfælde med en nærgående chef, også skriver under. Derudover har TV 2 News-vært Miriam Zesler også bekræftet, at hun skriver under.

B.T. er desuden bekendt med flere andre kendte kvindelige medieprofiler, som har tænkt sig at skrive under.

Man kan se den opfordring, som blev sendt rundt, i sin fulde længde længere oppe i artiklen. Søndag er det meningen, at der skal offentliggøres et brev i danske medier. Her håber kvinderne bag, at der vil være mere end 100, som har underskrevet, så det er tydeligt, at der er et problem med sexchikane.