Datede prins Charles i virkeligheden Dianas storesøster, før de fandt sammen? Kæmpede prinsesse Diana med en slem spiseforstyrrelse? Og stod hun virkelig på rulleskøjter på de bonede gulve i Kensington Palace?

Alt dette og meget mere er i hvert fald en del af sæson fire i den prisbelønnede Netflix-serie 'The Crown', der havde premiere søndag. Her skrues der op for prinsesse Diana og ned for dronning Elizabeth.

Og det er til at forstå, at den ikoniske prinsesse, der var aktivistisk anlagt, havde sans for mode og giftede sig ind i den royale familie, får det fulde fokus. Men som vanligt i store produktioner og filmatiseringer spilles der på de helt store tangenter for dramaturgiens skyld. Men det rejser også spørgsmålet: Hvad er fakta, og hvad er fiktion?

Det kan du blive meget klogere på her.

Billede fra 'The Crown'.
Billede fra 'The Crown'.
Vis mere

Diana Spencer gør sin entré i serien, da prins Charles i 1977 ankommer til Spencer-familiens hjem. Det er for at besøge Dianas storesøster, Sarah, som han på daværende tidspunkt datede. Da Sarah modtager et opkald, ser Diana muligheden for at få et blik af prinsen, som hun er helt besat af. Og her starter romancen.

De to mødtes rent faktisk ved hendes hjem, da prins Charles datede storesøsteren. Men ikke helt på samme måde, som det portrætteres i serien. I fiktionens verden mødes de to inde i huset, mens Diana er klædt ud som et træ i forbindelse med et skoleteater, som hun er en del af. I virkeligheden traf de hinanden uden for husets fire vægge på en pløjemark, skriver People. Knap så romantisk, må man sige.

I serien ses det også, hvordan prinsesse Margaret, der var søster til dronning Elizabeth, forsøger at stoppe brylluppet mellem Diana og prins Charles. I tredje afsnit sætter hun sig imod, men det har ikke hold i virkeligheden. Det har Helena Bonham Carter, der spiller prinsesse Margaret i serien, selv bekræftet. Det var hende, der kom på idéen, så prinsesse Margaret satte sig aldrig imod virkelighedens bryllup i 1981.

Et af de helt centrale temaer i sæson fire er prinsesse Dianas spiseforstyrrelse, som er i fokus i intet mindre end tre episoder. Netflix har selv valgt at bringe en advarsel før hver af episoderne for at gøre seerne opmærksomme på billeder, der kan virke voldsomme for nogle.

Billede fra 'The Crown'.
Billede fra 'The Crown'.
Vis mere

Den del af serien er sand nok. Prinsesse Diana kæmpede med spiseforstyrrelsen bulimi, som er kendetegnet ved, at man indtager store mængder mad på kort tid, for så at modvirke effekten ved eksempelvis at kaste det hele op igen eller faste over længere perioder.

Virkelighedens prinsesse bekræftede selv spiseforstyrrelsen i et interview med BBC i 1995 og forklarede, at det komplicerede og skrøbelige forhold med prins Charles lå til årsag:

»Min mand og jeg skulle holde det hele sammen, fordi vi ikke ville skuffe offentligheden, på trods af at forholdet var præget af en del angst inden for de fire vægge.«

En af de mere kuriøse scener i seriens fjerde sæson er den, hvor prinsesse Diana i ren kedsomhed vælger at hoppe i et par rulleskøjter for at rulle tværs igennem Kensington Palace med Duran Duran i ørerne fra en walkman. Det kan virke som en opdigtet historie, men den er faktisk god nok.

Prinsesse Diana og Prins Charles var gift i 15 år, inden de gik fra hinanden.
Prinsesse Diana og Prins Charles var gift i 15 år, inden de gik fra hinanden. Foto: STR New
Vis mere

Det fortæller producer på 'The Crown' Oona O'Beirn til Vogue:

»Det er sandt! Vi fandt endda beviser på, at hun cyklede rundt i paladset natten før sit bryllup, men vi formåede ikke at få det med i episoden.«

Selv om prinsesse Diana var særdeles glad for sine rulleskøjter, findes der kun ægte billeder af hende, der skøjter rundt i udendørsarealet rundt om paladset – og altså ikke indenfor.

Til sidst runder vi af med dramatik fra øverste hylde. Prins Charles' onkel lord Mountbatten bliver i allerførste episode offer for en eksplosion under sin årlige ferie i Irland.

Kort inden sin død sender han et brev til prins Charles, hvori han revser sin nevø for at være fristet af Camilla Parker-Bowles, som i dag er hertuginde af Cornwall. Han opildner ham til at starte på en frisk med en ny, sød og uskyldig pige, der ikke har en blakket fortid, og som kender til normer og regler.

Men blev dette brev overhovedet sendt i virkeligheden? På en måde, ja. Men det skete lang tid før lord Mountbattens død.

Det er rigtigt nok, at han forsøgte at tale sin nevø til fornuft, men brevet blev sendt mange år forinden. Helt tilbage i 1974 for at være eksakt. For på det tidspunkt, hvor lord Mountbatten afgik ved døden, var prins Charles allerede sammen med prinsesse Diana. Romancen mellem prins Charles og Camilla Parker-Bowles stod i virkeligheden på, før prins Charles overhovedet mødte Diana.

Prins Charles giftede sig dog med Camilla Parker-Bowles i 2005, otte år efter prinsesse Dianas tragiske dødsfald.