Den fjerde film om 'Afdeling Q' bliver den sidste med Zentropa i spidsen. Forfatteren bag bøgerne, Jussi Adler-Olsen, har et utal af gange udtrykt sin utilfredshed med filmselskabet, der indtil for nylig havde Peter Aalbæk som styrmand.

Peter Aalbæk Jensen og Jussi Adler-Olsen har kendt hinanden siden 70'erne, men uenigheder omkring filmene kostede deres venskab. Nu sætter en fælles ven ord på, hvad der gik galt mellem dem.

Det skriver Jyllands-Posten.

Når 'Journal 64' om kort tid får biografpremiere bliver det den sidste med Zentropa bag roret. Det hele startede ellers godt, da Zentropa havde fået lov til at købe filmatisering af de fire første bøger.

Men to uger inden premieren på den første film, 'Kvinden i buret', kunne B.T. skrive, at Jussi Adler-Olsen ikke længere ville samarbejde med Zentropa.

De kunne ikke få lov at købe de næste seks bøger.

ARKIVFOTO  Fares Fares, Nikolaj Lie Kaas og Sonja Richter under optagelserne til filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bog 'Kvinden i buret'.
ARKIVFOTO  Fares Fares, Nikolaj Lie Kaas og Sonja Richter under optagelserne til filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bog 'Kvinden i buret'. Foto: JENS NOERGAARD LARSEN
Vis mere

Ifølge Ebbe Kyrø, der er fælles ven til Peter Aalbæk Jensen og Jussi Adler-Olsen, kunne konflikten bunde i, at begge har behovet for at lede.

»Vi var til en middag hos Peter for nogle år siden, alle tre med vores koner. Det var før, filmene skulle laves, og der var ingen mistoner, kun fest og glade dage. Da vi kørte hjem, sagde jeg til min kone, at det skulle blive interessant at se, hvordan de to hanbavianer fandt ud af det sammen. De vil begge to være den, der leder flokken. Men jeg havde alligevel ikke forventet denne udgang,« siger Ebbe Kyrø.

Ebbe Kyrø har været ven med Peter Aalbæk Jensen, siden de var 13-14 år, og han læste filmvidenskab på Københavns Universitet med Jussi Adler-Olsen.

Ifølge Ebbe Kyrø står begge stejlt på deres holdninger i konflikten, som han ikke blander sig i.

Han ser stadig begge, men har ikke set dem samtidig siden middagen for år tilbage.

Det er Nordisk Film, der overtager rettighederne til de sidste seks bøger.

Filmen 'Journal 64' får premiere den 4. oktober.

Arkiv. Peter Ålbæk Jensen.
Arkiv. Peter Ålbæk Jensen. Foto: Andreas Hagemann Bro
Vis mere