Der har været stor fokus på hadebeskeder den seneste tid. Særligt deltagere og dommere i 'X Factor' har råbt op om det, siden andet liveshow blev vist for over en måned siden.

Men det lyder nu, at der er godt nyt.

I fredagens liveshow, der er nummer fire i rækken, kunne vært Lise Rønne fortæller, at opråbet har båret frugt. Det er blevet bedre – og da B.T. talte med deltagere og dommere efter programmet, kunne de fortælle det samme.

»Det er vendt totalt på hovedet,« lød det fra Simon, der er den del af 'X Factor'-duoen Simon & Marcus, som særligt har modtaget racistiske beskeder om Marcus' hudfarve.

Simon & Marcus.
Simon & Marcus. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

De forklarer begge, at antallet af hadebeskeder er faldet markant, og de tror med sikkerhed, at det har noget at gøre med det fælles opråb, de selv og de øvrige deltagere kom med.

»Man kan jo se, at selv Mette Frederiksen taler om det. Det har fået folk til at tænke sig om en ekstra gang, før de skriver til os,« siger Marcus og henviser til et spørgsmål fra Pia Olsen Dyhr (SF) om den hårde tone på særligt Facebook, som statsministeren svarede på.

Pia Olsen Dyhr bragte emnet op i en spørgetime i Folketingssalen.

»Det gjorde ondt i hjertet at høre den unge kvinde Ida ånde lettet op, da hun måtte forlade programmet,« siger hun om Ida fra gruppen Neva & Ida.

Neva & Ida.
Neva & Ida. Foto: Jesper Sunesen / ALLER FOTO & VI
Vis mere

Ida udtrykte, at hun var glad for ikke at skulle modtage hadefulde beskeder, da hendes egen mentor Blachman stemte hende og Neva ud allerede i andet liveshow. Flere havde skrevet til hende og Neva, at de både var grimme og sang dårligt.

Svaret fra statsminister Mette Frederiksen (S) lød, at hun var villig til at se på, om teknologivirksomheder som Facebook skal pålægges et ansvar for indholdet på deres platforme.

For 17-årige Nikoline Steen Kristensen var det for det første en stor omvæltning at flytte fra sin hjemby i Sønderjylland til store København, så de ubehagelige beskeder gjorde det langtfra bedre.

»Der kommer slet ikke så mange længere. Det er virkelig dejligt,« siger hun.

Nikoline Steen Kristensen.
Nikoline Steen Kristensen. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Til sidst har vi talt med Oh Land, der er dommer i programmet. Hun var den første, der stod frem i flere danske medier for at sige fra over for den hadefulde retorik.

»Jeg tør ikke åbne min egen indbakke af frygt for at få min dag ødelagt og min selvtillid nedbrudt. Jeg er bange for beskeder, hvor folk decideret forsøger at få mig ned med nakken og kører på det personlige,« sagde hun for cirka to uger siden til B.T.

'Du har brug for hjælp. Hele Danmark hader dig. Medieluder,' havde en skrevet til hende for eksempel.

Fredag fortalte hun til B.T., at hun er glad for, at hun gjorde det. Hun plejer ikke at lade folk komme ind ad døren til sit privatliv, men det her var simpelthen for vigtigt til at lade være.

Oh Land.
Oh Land. Foto: Jesper Sunesen / ALLER FOTO & VI
Vis mere

»Jeg er så glad for, at jeg turde gøre det,« siger hun.

Frem til dette års liveshow har hun bare bidt det i sig og lagt det væk.

»Jeg er glad for, at andre også tør sætte ord på det. Det har været det værd,« siger Oh Land og fortsætter:

»Der sidder helt sikkert nogen derude, der har fået et wakeupcall. Det er ikke altid, de får tænkt over, at der findes et rigtigt menneske på den anden side af skærmen.«

Nu håber hun bare, at det fortsætter, afslutter den 35-årige sanger.