Hov, giv os lov at afspille artiklen. Den er klar, når du har klikket 'Tillad alle'
#videnerfandemeikkeetsynspunkt går lige nu sin rundgang på Twitter.
Efter debatten om DR-programmet 'Ellen Imellem' er kritikken af konceptet, hvor en forsker i al hemmelighed udspørges af en konspirationsteoretiker, gået viralt.
Således er professer i astrofysik Anja Cetti Andersens udtalelser i 'Presselogen' blevet det, alle folk helst vil diskutere på det sociale medie.
»Viden er fandeme ikke et synspunkt,« lød det fra fysikeren, der sammen med flere andre forskere og deres fagforening DM har klaget til DR efter deres deltagelse i programmet.
Argumentet for kritikken er, at deltagerne i programmet ikke vidste, at de skulle have spørgsmål fra konspirationsteoretikere og aktivister, og at der ifølge deltagerne og flere seere ikke er tale om et 'sjovt' program, men et udstillende greb, hvor forskerne ikke vidste, hvad de var med i.
Kritikken er blevet afvist af redaktionschef for programmet Jonas Delfs ad flere omgange.
Senest optrådte han i 'Deadline', hvor han endnu engang stod fast på, at DR har lavet et produkt og en kontrakt, der er 'inden for skiven'.
»Vi gør det, at vi tager forskellige emner op. Vi behandler dem på en måde, der er underholdende. Vi har ikke spekuleret i, at folk skulle gøres til grin. Det her er et eksempel på satire,« fortalte han.
B.T. har forsøgt at få et interview med Jonas Delfs, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
Men forskernes klage støttes i den grad på Twitter.
'Jeg håber, de allerede engagerede forskere stadig bidrager til offentlig debat – men hvad med alle de andre, der ikke får begyndt, fordi de nu er blevet bekræftet i (deres fordom om), at man ikke kan stole på journalister?,' skriver Maja Horst, der er professor i ansvarlig teknologi på DTU.
'Det er topmålet af arrogance at blive ved med at påstå, at man har »ramt inden for skiven«, når så mange (forsker)fingre peger tilbage på én selv. DRkoncern opererer tydeligvis med andre skiver end os andre,' lyder det fra Charlotte Price Hoffmann, der er pr- og kommunikationsansvarlig hos Videnskabsklub.
'Kære @DRkoncern. #videnerfandemeikkeetsynspunkt og hvis jeg må komme med et velment råd fra #LivetSomArkæolog, så er det på tide at lægge den skovl fra jer. Det hul, I har gravet, er alt for dybt, og I finder intet dernede,' skriver Lars Søgaard Sørensen, der arbejder som arkæolog.
Også Morten DD Hansen, der tidligere har skrevet på Twitter, at han kommer til at boykotte DR efter programmet, har været ude og cementere sin beslutning i et tweet.
Forskerne kræver i deres klager, at programmerne slettes, og råmaterialet bliver destrueret, da de ifølge DRs egne etiske retningslinjer har ret til at kræve det.
»Alle programmerne må tages ned, da de er optaget på forkerte præmisser, og der er ytret klart ønske om, at alt råmateriale også slettes, jævnfør DRs egne etiske retningslinjer,« fortalte Camilla Gregersen, der er formand for den akademiske fagforening DM, til B.T.
Udmeldingen fra DR har indtil videre været, at man ikke har tænkt sig at fjerne programmerne, der også stadig ligger på DRTV.
Redaktionschef Jonas Delfs støttes dog op af Henrik Bo Nielsen, der er direktør for Børn og Unge i DR.
Til 'Deadline' har han sendt et skriftligt svar.
'Vi er klar over, at vi er udkommet med et program, der går til grænsen og skaber debat, men det er stadig vores opfattelse, at det er sket inden for skiven.'