Jeg har altid vidst, at Karen Blixen var en genial forfatter, der levede for at fortælle historier fra sine mange rejser i Afrika.

Men jeg anede ikke, at hun også var en sadistisk heks – eller djævel om man vil – der levede for at ødelægge andres liv.

Sandheden kommer frem i Bille Augusts nye film 'Pagten', hvor Birthe Neumann spiller en ældre Karen Blixen, der er flyttet tilbage til Danmark efter sit afrikanske eventyr. Filmen er baseret på forfatteren Thorkild Bjørnvigs egen historie om sit platoniske kærlighedsforhold til Karen Blixen.

Birthe Neuman er genial i rollen som Blixen.

Hun rammer plet som den excentriske gamle dame, der konstant udfordrer Simon Bennebjerg. Hun afsøger konstant – som et rovdyr på savannen – hvornår hun kan springe på sit bytte og tage endnu en luns af hans unge krop. Når muligheden byder sig, angriber hun – og Bennebjerg er nærmest stendød, når hun er færdig med ham.

Birthe Neumann er aktuel i Bille Augusts nye film 'Pagten', hvor hun spiller Karen Blixen.
Birthe Neumann er aktuel i Bille Augusts nye film 'Pagten', hvor hun spiller Karen Blixen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er Simon Bennebjergs debutfilm, og han er castet perfekt i rollen som den underdanige Thorkild Bjørnvig, der bliver ædt af løvinden fra Afrika.

'Pagten' handler om det konventionelle, ukomplicerede og lidt kedelige liv, der bliver udfordret af den kunstneriske 'larger than life'-attitude og den evige jagt på kærlighed og de helt store følelser.

»'Kone'. Hvornår har De sidst læst det ord i et værk?« siger Karen Blixen med foragt i stemmen til unge Thorkild Bjørnvig, der spilles af Simon Bennebjerg.

Når historien begynder, er Blixen 63 år gammel og ødelagt af syfilis og knust over at have mistet sin farm og sit livs kælighed.

Hun inviterer den unge digter, Thorkild Bjørnvig, spillet af Simon Bennebjerg, til at bo på Rungstedlund og indgår en pagt med ham. Hun lover at gøre ham til en stor kunstner, mod at han skal adlyde hende ubetinget. Det er det, der er deres 'pagt'.

B.T.s anmelder er vild med Birthe Neumann som Karen Blixen.
B.T.s anmelder er vild med Birthe Neumann som Karen Blixen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Allerede der burde alle alarmklokker ringe.

Jeg er med på, at Thorkild Bjørnvig mangler inspiration til sine digte, men det er mig alligevel en gåde, at han lader Blixen tage kontrol over sit liv på den måde. Hvem i alverden gider at adlyde en gammel dame, der opfører sig som en syg diktator med knald i låget? Det gør Thorkild, og det kommer vel næppe som den store overraskelse, at hans kone, Grete, synes, det er pænt nederen.

Da jeg så traileren for 'Pagten', troede jeg faktisk også, at jeg skulle se en film om en liderlig, ældre Karen Blixen, der som en anden cougar ville score en ung kunstner.

Men filmen er langt mere kompliceret.

Så smilende ser man sjældent Birthe Neuman som Karen Blixen i 'Pagten'.
Så smilende ser man sjældent Birthe Neuman som Karen Blixen i 'Pagten'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det lyder måske lidt skørt, men til tider kan man faktisk godt forstå, at Thorkild giver sit liv til Karen Blixen. Hun betaler jo gildet og sørger for, at han aldrig kommer til at mangle noget, og at han kan rejse og bruge livet på at skrive. Hvis begrebet 'sugarmama' eksisterede i 1940erne, var det jo også det, Karen Blixen var for Thorkild Bjørnvig.

Men friheden har en pris, og man sidder målløs tilbage, når Blixen stiller nye urimelige og umenneskelige krav til ham.

Syg.

Dragende.

Rasende god.

Gå ind og se 'Pagten'. Det er en fantastisk film – og mon ikke Birthe Neumann kan hive nogle statuetter hjem til samlingen for sit fantastiske arbejde med Karen Blixens vanvittige person.