Brødrene Prices nye program 'Babettes gæstebud' bliver slagtet i en tv-klumme i Politiken.

»Jeg ville hellere have bortopereret begge lårbensknogler end at deltage i brødrene Prices middagsselskab,« skriver avisens David Dyrholm og kalder det 'decideret akavet at være vidne til den påtagede lette stemning' under middagen, hvor gæsterne 'plaprer løs'.

I to DR-programmer fortolker Price-brødrene menuen fra 'Babettes gæstebud' og serverer maden for en inviteret skare af kendisser, der går til bords på Karen Blixens Rungstedlund.

Men ifølge David Dyrholm er brødrenes koncept begyndt at smuldre. Deres fokus på maden er tonet ned til fordel for det, han kalder 'sketches, sludren og fjollede indslag'. Værst mener han, at det står til i andet afsnit, hvor gæsterne sætter sig til bords.

Adam Price i samtale med Peter Lund Madsen og Margrethe Vestager under tv-middagen.
Adam Price i samtale med Peter Lund Madsen og Margrethe Vestager under tv-middagen. DR

Nu svarer James Price på kritikken:
»Min oplevelse var, at måltidet blev vældigt hyggeligt, personligt og varmt. Det håber jeg, man fornemmer, for det er dét, et godt måltid kan.«

Ifølge David Dyrholm gør Pricerne deres hjemmearbejde og har det kulinariske håndelag. Men middagen, der blandt andre tæller gæster som Margrethe Vestager, Dy Plambeck, Susse Wold, Peter Lund Madsen og Eske Willerslev, irriterer ham.

Dén kritik forstår James Price ikke:
»Man kan diskutere, om man kan lide formen, og om man kan lide os. Men alt i alt synes jeg, at middagen lykkedes ganske godt.«

Det har i mange år stået på Pricernes ønskeliste at genskabe middagen fra Karen Blixens novelle. I fortællingen er Babettes drive, at hun kan løsne op for folk – og følelser.

Babettes middag, som den så ud i Gabriel Axels Oscar-vindende fortolkning i filmen 'Babettes gæstebud'.
Babettes middag, som den så ud i Gabriel Axels Oscar-vindende fortolkning i filmen 'Babettes gæstebud'. DR

Det samme oplevede James Price, at hans og lillebror Adams gæstebud-middag kunne.

»Vi kunne have lavet programmet, som vi plejer, og spist det hele selv, men så ville vi gå glip af måltidet som det sociale samlingspunkt. Og Blixen var jo én, der holdt selskaber,« siger James Price.

»Normalt i vores programmer fylder spisningen meget lidt. Men det er klart, at når vi inviterer spændende gæster, så skal vi dvæle lidt længere ved det,« siger han og medgiver, at det er svært at filme en middagskonservation.

»Ordet er frit, og folk sludrer og hygger sig, og hvordan dækker man det, så det ikke bare bliver småsnak?«

Brødrene Price forbereder en opdateret middag inspireret af den fra 'Babettes gæstebud'.
Brødrene Price forbereder en opdateret middag inspireret af den fra 'Babettes gæstebud'. DR

Ingen ved, om seerne er enige i kritikken af programmet, men det er et faktum, at 644.000 så med, da programmet blev sendt i sidste uge. Dermed ligger 'Babettes gæstebud med Brdr. Price' på tredjepladsen over de mest sete DR-programmer i uge 44. Kun 'Den store bagedyst' og 'Kronprinsparrets priser 2020' trak flere seere til.

Et langt liv i showbiz har lært James Price, at han ikke kan undgå at få kritik, men han kan undgå at lytte til den.

»Da jeg var helt ung og lige begyndt som kapelmester, trippede jeg altid rundt, inden anmeldelserne kom, og så blev jeg forfærdelig ked af det, hvis de syntes, at det var noget skidt.«

Med tiden har han lært at vente med at læse anmeldelser, til han er færdig med sin optræden:
»For uanset om det er et tv-program eller teater, så kan vi ikke lave det om.«

Vi synes stadig, det er sjovt at lave 'Brødrene Price'

I 2008 inviterede brødrene Price for første gang seerne indenfor i deres sommerhus for at lave mad. Siden har de lavet mad i ind- og udland, i sommerlandet, hjemme hos sig selv, i campingvogn og over bål.

Lige nu er de i gang med nye optagelser af 'Brødrene Price', hvor de to madører vender tilbage til det kendte koncept. Det bliver til 13. sæson af programmet.

Til Politikens David Dyrholm, der mener, at 'det er på tide, at DR slagter sin guldkalv', har James Price denne melding:

»Vi synes stadig, det er sjovt at lave 'Brødrene Price'. Det er ligesom at skrive melodier. Selv om der kun er 12 toner, bliver der ved med at være nye måder at fortolke dem på.«