Nicolai Reedtz har mærket det på tætteste hold. Hvordan han både selv og dem omkring ham har været ramt af voldsomme stresssymptomer.

Sidste år var han endda vidne til, hvordan to holdkammerater måtte trække stikket og holde en pause fra Counter-Strike. Derfor mener Astralis-stjernen, at nok må være nok. Der er brug for en ændring i en industri, der stadig ikke er moden nok.

»Jeg synes, man ser den her spillerbase blive brugt lidt som en fabrik, hvor man kører en person ned, indtil den næste kan tage over, fordi den anden ikke kan mere,« fortæller manden bedre kendt under navnet 'dev1ce' til B.T.

Det blev især tydeligt for den 25-årige dansker, efter hans holdkammerat og kaptajn, Lukas 'gla1ve' Rossander, for få dage siden kunne dele nyheden om, at han skulle være far.

Astralis' helt store stjernespiller, Nicolai 'dev1ce' Reedtz, er ikke glad for den udvikling, som Counter-Strike er i lige nu.
Astralis' helt store stjernespiller, Nicolai 'dev1ce' Reedtz, er ikke glad for den udvikling, som Counter-Strike er i lige nu. Foto: Astralis Group
Vis mere

En nyhed, der fik flere fans, iagttagere og meningsdannere i miljøet til at antyde, at det ville få konsekvenser for stjernens præstationer fremadrettet.

»Jeg synes næsten, det er en joke, at man kan være i en industri, hvor folk siger, at så er hans karriere slut, fordi det er SÅ hårdt at være Counter-Strike-spiller, at du ikke engang kan få et barn. Det synes jeg siger meget om, hvor vi er som industri, og hvor vi er nødt til at bevæge os hen,« siger 'dev1ce'.

Han peger samtidig på coronapandemiens betydning og på den kæphest, som han og resten af Astralis-organisationen efterhånden har haft i flere år – der er for mange kampe.

»Det er helt definitivt, at vi er røget langt tilbage igen som industri. Selvom vi stadig siger nej til turneringer, så er der stadigvæk bare vanvittigt mange, som vi er forpligtede til at stille op i. Jeg mener, at hele den her coronaperiode har skubbet os en del tilbage i tid, og jeg kan personligt godt være bange for, at når man starter op igen, så starter man bare på fuld hammer. Det er synd, at det skal gå ud over folk, før folk ser, hvor slemt det egentlig står til.«

Pandemien har da også haft stor betydning for Counter-Strike verden over.

De propfyldte arenaer i alverdens storbyer er blevet erstattet med onlineturneringer hjemme fra stjernernes egne soveværelser.

Væk er rejserne, de mentale forberedelser for at skulle præstere foran tusindvis af fans og fokusset på at passe godt på sin krop.

Det har ifølge Astralis-profilen Peter 'dupreeh' Rasmussen fået den konsekvens, at konkurrencen har ændret sig og i stedet har fået en snert af amatørisme. Han er derfor enig med sin holdkammerat i, at branchen er et dårligere sted, end den har været tidligere.

Peter 'dupreeh' Rasmussen.
Peter 'dupreeh' Rasmussen. Foto: Astralis Group
Vis mere

»Counter-Strike er et meget specielt sted lige nu. Vi bevæger os mere og mere tilbage til, hvordan det var før i tiden, hvor det 'bare' handler om, hvem der spiller mest,« forklarer 'dupreeh' til B.T.

Det kom blandt andet til udtryk, da Astralis i slutningen af februar tabte kvartfinalen i IEM Katowice til russiske Virtus Pro, der sammen med hold som Gambit og Spirit nærmest ud af det blå har sat flere af de største stjernemandskaber på plads.

»Efter det nederlag skrev jeg til gutterne i vores chat: 'Vi kan ikke gøre så meget ved, at der er russere, der sidder og spiller computer i 14 timer om dagen og alle sammen er nogle unge knægte, der bor hjemme.' Hatten af for dem, for det viser dedikation, men det er bare et sted, som Counter-Strike ikke burde være.«

Peter 'dupreeh' Rasmussen ærgrer sig især over det, fordi branchen ellers endelig var på vej i en retning, hvor professionalismen var i højsædet.

Hvor træningen ikke kun foregik foran computeren, men hvor fysisk træning, sund kost og nattesøvn også var afgørende for at kunne præstere på allerhøjeste niveau.

»Der var kommet noget professionalisme omkring det hele. Hvorimod det nu bevæger sig mere og mere over i, at det bare handler om at spille computer. Jo mere nørderi, jo bedre. Det er flot, at nogen kan spille så meget, og det er jo, fordi de er mega sultne og synes, det er fedt at spille. Det er fair nok, men fra min stol er det en ærgerlig udvikling.«