Stifteren af Jensen's Bøfhus, Palle Skov Jensen, var for blot få år siden god for et trecifret millionbeløb. Men siden er der gjort et gevaldigt indhug i erhvervsmandens formue.

Danskernes interesse for røde bøffer, whiskeysuace og softice er dalende. I hvert fald når det serveres på Jensen's Bøfhus.

For mens 'de nye drenge i klassen' i form af Restaurant Flammen og bøfkæden Bones har leveret overskud de senere år, står det helt anderledes til med Jensen's Bøfhus. De sidste to regnskabsår har kæden haft et samlet tab på næsten 42 millioner kroner. Ifølge Palle Skov Jensen selv, kommer regnskabet for 2015 også til blive med røde tal på bundlinjen.

Det fortalte bøfkædens 62-årige fynske ejer mandag til Børsen, hvor han samtidig fortalte om ambitionen for sit livsværk. Trods krisen håber Palle Skov Jensen på at kunne fordoble antallet af restauranter, som i øjeblikket tæller 46 af slagsen.

Men selskabet bag bøfkæden, Jensen's Food Group A/S, døjer med en massiv gæld til storbanken SEB på 228 millioner, og derfor skal der bruges en pengestærk medejer til bøfimperiet, hvis planerne skal realiseres.

»De har i hvert fald sagt, at hvis det er de her planer, vi gerne vil forfølge, og hvis der skal mere turbo på, så ser de gerne, at der kommer en partner ind. Og jeg har heller ikke lyst til at stifte mere gæld,« siger Palle Skov Jensen til Børsen.

BT har forelagt de seneste års regnskaber for Frank Thinggaard, Professor i eksternt regnskab ved Aarhus Universitet, BSS. Han ser god fornuft i, at Palle Skov Jensen forsøger at få en pengestærk medejer ind i folden.

»Ud fra regnskaberne forstår jeg godt, at man søger ny egenkapital. Jensen's Bøfhus mangler noget polstring, og det er ikke umuligt, at det er bankerne, der har krævet en større egenfinansiering,« fortæller Frank Thinggaard.

Men selvom han godt kan forstå beslutningen, er det langt fra sikkert, om bøfkæden overhovedet vil være i stand til at tiltrække en ny medejer, lyder vurderingen.

»Problemet for Jensen's Bøfhus er, at man ikke kan tilbyde nye investorer et tilfredstillende afkast, som det ser ud i det senest aflagte regnskab for 2014. Der er nødt til at ske ændringer,« fortæller Frank Thinggaard.

Gevaldigt indhug i formuen

De første byggesten til det, vi i dag kender som Jensen's Bøfhus, blev lagt for mere end 30 år siden. Med udlandsophold i Tyskland og Canada samt en handelsuddannelse fra Niels Brock i bagagen, købte Palle Skov Jensen i 1984 Restaurant España i Aarhus, som han efterfølgende omdøbte til Bøf España.

Men efter en kritisk madanmeldelse påpegede, at bøffer, salatbar og suacer ikke havde meget til fælles med det spanske køkken, ændrede han i 1990 navnet til Jensen's Bøfhus. Samme år rådede Palle Skov Jensen over fem restauranter, mens antallet i dag er nået op på 46, med restauranter i både Tyskland, Norge og Sverige.

Derudover leverer selskabet Jensen's Køkken, der blev stiftet i 1998, i dag en lang række forskellige produkter såsom whiskeysauce og spareribs til danske supermarkeder.

Artiklen fortsætter under billedet

ARKIVFOTO 2010 af Jensen's Bøfhus i Aarhus- - Se RB 18/4 2016 08.38. Jensen's Bøfhus har de sidste år været hårdt presset på indtjeningen, samtidigt har restaurantkæden en massiv gældsbyrde, derfor vælger stifter Palle Skov Jensen at sælge ud af selskabet for at finansiere en ekspansionsplan. (Foto: Martin Ballund/Scanpix 2016)
ARKIVFOTO 2010 af Jensen's Bøfhus i Aarhus- - Se RB 18/4 2016 08.38. Jensen's Bøfhus har de sidste år været hårdt presset på indtjeningen, samtidigt har restaurantkæden en massiv gældsbyrde, derfor vælger stifter Palle Skov Jensen at sælge ud af selskabet for at finansiere en ekspansionsplan. (Foto: Martin Ballund/Scanpix 2016) Foto: Martin Ballund
Vis mere

Den voksende succes har gennem årene gjort Palle Skov Jensen til mangemillionær. Men de seneste års regnskaber viser, at formuen er skrumpet. Regnskabet fra Jensen's Food Group A/S i 2010 viser, at egenkapitalen eller formuen, var på hele 132 millioner kroner.

Siden dengang er det kun gået den forkerte vej, og i det nyeste regnskab er formuen krympet med 44 millioner kroner. Det gør stadigvæk Palle Skov Jensen til en yderst velhavende herre, da han fortsat er god for 88 millioner kroner.

Men fremtiden kan hurtigt gå hen og ser meget dyster ud, medmindre der bliver rettet op på den negative udvikling, fortæller Frank Thinggaard.

»Hvis ikke det lykkes at få vendt skuden, og et underskud i størrelsesordenen som i 2014 fortsætter, så vil egenkapitalen alt andet lige være spist op i løbet af tre år,« lyder det fra Frank Thinggaard.

Shitstorm får skylden

En stor del af forklaringen på den økonomiske nedtur skal findes i den omdiskuterede navnestrid mellem Jensens Bøfhus og en fiskerestaurant fra Sæby, fortalte Palle Skov Jensen mandag til Børsen.

Sagen med bøf-giganten og den mindre fiskerestaurant endte i Højesteret, hvor Palle Skov Jensen stod tilbage som den store vinder. Men folkets dom var derimod hård ved bøfkæden, der havnede i en voldsom shitstorm på de sociale medier. En protestside på Facebook, som opfordrede til boykot af Jensen's Bøfhus, fik mere end 100.000 likes.

»Vi skulle have kommunikeret bedre, og så må jeg erkende, at jeg på det tidspunkt ikke var i trit med mine gæster. Og som den store spiller skulle vi have vist mere ydmyghed og brugt flere kræfter på at søge et forlig,« forklarer Palle Skov Jensen til Børsen.

Men udmeldingen står dog i skærende kontrast til dengang, hvor sagen kørte på sit allerhøjeste. For blot få dage efter afgørelsen i Højesteret, var Palle Skov Jensens anderledes fortrøstningsfuld omkring sagens negative påvirkning på økonomien.

»Vi er utrolig kede af den her sag, og det gør ondt og et stort indtryk, fordi vi hele tiden har ønsket at lave en folkelig restaurant. Men det har ikke haft nogen påvirkning på omsætningen, fortalte Palle Skov Jensen få dage efter afgørelsen til Ritzau.

BT har foræves forsøgt at få en kommentar fra Palle Skov Jensen.