I oktober gik 265 aktive danske virksomheder konkurs. Det medførte 1248 tabte job i måneden.

Flere hundrede selskaber gik i oktober konkurs, og det medførte det højeste antal tabte job siden årets start.

Det viser sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge tallene var der 265 konkurser blandt aktive virksomheder herhjemme i oktober.

Konkurserne medførte 1248 tabte job i måneden. Det er det højeste antal tabte job siden januar, hvor der blev tabt 1886 job.

Selv om antallet af konkurser svinger en del fra måned til måned, så mener cheføkonom Morten Granzau Nielsen fra Dansk Industri, at tallene bestemt ikke er opløftende læsning.

- Dansk økonomi har igennem længere tid virket vaccineret mod den globale uro og lavere internationale vækst - godt hjulpet af fremgang i medicinalindustrien og eksporten af grønne løsninger.

- Men opbremsning i beskæftigelsesfremgangen og dagens konkurstal kan indikere, at dansk økonomi også er ved at blive ramt, siger Morten Granzau Nielsen.

Cheføkonomen håber, at oktober bare var en enkelt dårlig måned, og at det kommer til at se bedre ud i november. Men han påpeger, at der i øjeblikket er en del usikkerhed i den globale økonomi, som også kan påvirke herhjemme.

- Selv om jeg ikke nødvendigvis tror, at det kommer til at se rigtig sløjt ud i november, så tror jeg, vi skal vænne os til, at den vækst, vi har set i beskæftigelsen igennem de seneste seks år, i første omgang bremser op.

- Og hvis det bliver endnu værre i verden omkring os, så kan vi risikere at skulle vænne os til igen at se faldende beskæftigelse og stigende ledighed, siger Morten Granzau Nielsen.

I oktober var det særligt Region Hovedstaden, som blev ramt af jobtabene. Den region stod for 477 af de i alt 1248 tabte job. Region Midtjylland bidrog også en del med et jobtab på 309.

Foruden antallet af konkurser og jobtab har Danmarks Statistik også fremlagt sæsonkorrigerede tal for antallet af tvangsauktioner i oktober.

Tallene viser, at der i måneden var 192 tvangsauktioner. Det er stort set på niveau med de seneste måneder.

Når tallene fra Danmarks Statistik er sæsonkorrigerede, betyder det, at der er taget højde for normale sæsonudsving.

Nogle måneder kan der nemlig være forhold, som enten trækker ekstra meget op eller ned i tallene. Men det har Danmarks Statistik korrigeret for.

/ritzau/