En hemmelig plante, to forskellige personligheder, mavefornemmelse og modet til at sige nej.

Nej, det er ikke planerne for Olsen-bandens næste kup, men er opskriften på to kvinders drøm om at skabe et bæredygtigt hygiejnebind.

Simone Westergaard og Frederikke Dahl faldt i snak over morgenmaden ved et talentprogram for entreprenører på Syddansk Universitet i Odense.

Hvorfor var det ikke muligt at købe bæredygtige hygiejnebind på abonnement, lød deres undren den dag i april for godt to år siden.

En uge senere havde de købt et domæne. Og virksomheden Mewalii var en realitet.

»Det er svært at ændre verden, men det er nemt for alle at gøre en lille forskel,« forklarer Simone Westergaard om baggrunden for deres ide.

FNs verdensmål er i fokus i Simone og Frederikkes arbejde med at udvikle et bæredygtigt hygiejnebind.
FNs verdensmål er i fokus i Simone og Frederikkes arbejde med at udvikle et bæredygtigt hygiejnebind. Foto: Ann-Sophie Holm
Vis mere

Frederikke Dahl, der læste til ingeniør i integreret design, skrev afgangsprojekt med udgangspunkt i deres nystartede virksomhed og gik så ellers i gang med at undersøge, hvad det vil sige, at et produkt er bæredygtigt.

Og ét stod lysende klart: Almindelige hygiejnebind er alt andet end bæredygtige.

Frederikke Dahl oprettede et kæmpe Excel-ark og gik så i laboratoriet og testede planter for at finde den helt rigtige plante til de bæredygtige hygiejnebind. Hver plante blev så plottet ind i skemaet med beskrivelser af dens egenskaber, vandforbrug og hvor den kan dyrkes.

»Det var superfedt, da vi fandt den, vi skulle bruge. Men det er jo ikke sådan, at man tænker, at nu har vi planten over alle planter,« fortæller Frederikke Dahl.

Hemmeligheden! Her er fibrene fra den hemmelige plante, som Frederikke Dahl fandt frem til i laboratoriet.
Hemmeligheden! Her er fibrene fra den hemmelige plante, som Frederikke Dahl fandt frem til i laboratoriet.
Vis mere

Sideløbende med udviklingen af produktet gik de to kvinder i gang med at crowdfunde og søge fonde, der kunne hjælpe dem videre. I marts 2020 blev de kontaktet af en investor, som gerne ville skyde penge i projektet.

Simone Westergaard var klar til at sige ja til det med det samme, men Frederikke Dahl fik overbevist hende om, at det var en dårlig ide.

»Vi sagde nej tak til hans penge, men inviterede ham med i vores advisory board,« forklarer Frederikke Dahl.

»Vi var jo nødt til lige at se ham an.«

Siden er han kommet med i virksomheden og ejer i dag 40 procent. En beslutning, de tager med fuldkommen ro.

»Han tog virkelig en risiko. Han kom med, før vi havde et cvr-nummer,« supplerer Simone Westergaard.

Forløbet med investoren beskriver meget godt de to kvinders indbyrdes forhold. Simone er den spontane og altid positive. Frederikke er mere afventende og analytisk. Men de har begge et højt drive. Og de passer perfekt sammen.

»Jeg ser ikke udfordringer, jeg ser kun muligheder. Det er godt, at Frederikke kan stoppe mig lidt,« griner Simone Westergaard.

»Det ville nok ikke være godt med to af mig i sådan et projekt. Eller to af Frederikke for den sags skyld.«

Der var champagne i glassene den dag, Simone Westergaard og Frederikke Dahl fik SDUs inspirationspris OG et mikrolegat fra Tuborgfondet. Foto: Simone Westergaard
Der var champagne i glassene den dag, Simone Westergaard og Frederikke Dahl fik SDUs inspirationspris OG et mikrolegat fra Tuborgfondet. Foto: Simone Westergaard
Vis mere

I oktober sidste år fik Mewalii SDUs inspirationspris for deres arbejde med at udvikle bæredygtige hygiejnebind. En pris, der ud over anerkendelsen involverer en check på 25.000 kroner. Samme aften fik de en mail om, at de havde modtaget et såkaldt mikrolegat fra Tuborgfondet på 50.000 kroner. Den dag var der fest i den lille virksomhed.

»Vi kunne næsten ikke snakke. Vi var helt oppe at køre,« forklarer Simone Westergaard.

»Vi er ret gode til at fejre det, når vi har succeser. Den aften dansede vi i stuen og poppede champagne.«

Men eventyret for de to iværksættere har ikke kun været dans og bobler. Og det eneste bind, der findes, der er fremstillet af den hemmelige plante, er ét, Frederikke har klippe-klistret sammen hjemme hos sig selv.

Der findes ét eksemplar af det bæredygtige hygiejnebind. Det har Frederikke Dahl selv lavet. Foto: Frederikke Dahl
Der findes ét eksemplar af det bæredygtige hygiejnebind. Det har Frederikke Dahl selv lavet. Foto: Frederikke Dahl
Vis mere

En tysk leverandør, som de havde kontakt til gennem længere tid, sprang pludselig fra projektet fra den ene dag til den anden. En oplevelse, der har givet dem vigtig viden med på deres videre arbejde i virksomheden.

»Når mavefornemmelsen er dårlig, skal man sige nej,« fortæller Simone Westergaard.

I øjeblikket er de i forhandlinger med en ny producent. Og her er mavefornemmelsen helt anderledes.

Hvis alt falder på plads, håber de på at have de første bæredygtige hygiejnebind fremstillet af den hemmelige plante i hænderne til foråret 2022.

»Og når det hele så kører, så er vi klar til at lave vatrondeller, bleer, bind til inkontinens og tamponer,« fortæller Simone Westergaard begejstret.

Nårh ja, og navnet? Mewali er balinesisk og betyder 'selv tak'. Frederikke Dahl og Simone Westergaard har sat et ekstra 'i' på, som står for det engelske 'I' – 'jeg' på dansk. Så navnet betyder altså 'selv tak – til dig selv'. Mewali!