Vidste du, at tre af EM-heltene i 1992 ikke gik med ind på McDonalds?

Vi kender alle det fantastiske eventyr.

I sommeren 1992 vandt Danmark EM i fodbold på en løssluppen kombination af minigolf, damebesøg og en tur på McDonald's.

Tre af spillerne var dog ikke med til sidstnævnte.

Landsholdet spillede under EM i 1992 minigolf. Forsvarsspiller Torben Piechnik (til venstre) vandt turneringen.
Landsholdet spillede under EM i 1992 minigolf. Forsvarsspiller Torben Piechnik (til venstre) vandt turneringen. Foto: PALLE HEDEMANN
Vis mere

De mente, det var useriøst, og ventede i stedet udenfor ved spillerbussen, da resten af landsholdet dagen før semifinalen mod de hollandske verdensstjerner mæskede sig i cheeseburgers og Coca-Cola.

»Jeg kan huske, at jeg undrede mig over, at vi skulle det dagen før så vigtig en kamp. Det var hverken særlig fornuftigt eller særligt sundt,« fortæller tidligere landsholdsspiller John Sivebæk, der sammen med landsholdskollegaerne Morten Bruun og Kim Christofte altså ikke deltog i den mest legendariske McDonald's-tur i danmarkshistorien.

»Jeg spillede på det tidspunkt i Frankrig, og der var sådan noget junkfood ikke særlig velanset, hvis man var sportsmand. Jeg kan godt se i dag, at det jo var fuldstændig ligegyldigt, men dengang syntes jeg, det var uprofessionelt,« fortæller John Sivebæk videre med et grin.

Danmark var som bekendt i 1992 kommet med til EM på et afbud, da der var udbrudt borgerkrig i Jugoslavien.

John Sivebæk (i midten i rød) efter finale-sejren over Tyskland.
John Sivebæk (i midten i rød) efter finale-sejren over Tyskland. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

Richard Møller Nielsen havde haft en svær start som landstræner i skyggen af 1980er-stjernerne og populære Sepp Piontek, men under turneringen i Sverige, hvor solen skinnede konstant, gik alting pludselig op i en højere enhed, og da spillerne ville på McDonald's, sagde han ja.

Morten Bruun husker, at han ikke gik med ind, da han syntes, det var lige løssluppent nok midt i en stor EM-turnering.

»Det gik jo så godt, at vi nærmest kunne gå på vandet. Så jeg havde nok den følelse, at det var lidt unødvendigt,« fortæller Morten Bruun og tilføjer:

»Det var ganske udramatisk, og der var ikke noget demonstrativt i det fra vores side overhovedet. Vi blev bare udenfor i det gode vejr og snakkede. Vi skulle jo videre hjem på hotellet og have frokost.«

Kim Christofte og Peter Schmiechel på et pressemøde efter finalesejren over Tyskland.
Kim Christofte og Peter Schmiechel på et pressemøde efter finalesejren over Tyskland. Foto: Palle Hedemann
Vis mere

John Sivebæk tilføjer med et grin:

»Når man vinder, er alt jo glemt, og så var det kun godt, at vi tog på McDonald's, men havde vi tabt til Holland, havde det måske fået skylden. Jeg tror, det var de tanker, jeg havde dengang.«

Morten Bruun understreger, at han både før og siden har været på McDonald's – så det var ikke et politisk statement fra hans side.

»Jeg er heller ikke vegetar,« griner Morten Bruun.

Morten Bruun var en af Silkeborg IF's store profiler i 90'erne. Her fotograferet i 1994.
Morten Bruun var en af Silkeborg IF's store profiler i 90'erne. Her fotograferet i 1994. Foto: ERIK JEPSEN
Vis mere

Hverken han eller John Sivebæk har i dag fortrudt, at de gik glip af den berømte McDonald's-tur.

»Det er en detalje i den store sammenhæng. Når jeg tænker tilbage på EM 1992, synes jeg ikke, at jeg mangler en tur på McDonald's,« lyder det fra Morten Bruun.

John Sivebæk er enig:

»Nej, men det er da rigtig nok sjovt. Jeg kan godt se her bagefter, at det er lidt mærkeligt.«

Landsholdets daværende massør Allan Poulsen fortalte i 2017 om turen til Jysk Fynske Medier og tiløjede, at lokalerne, der husede McDonald's-restauranten uden for Göteborg, stadig findes, men sidenhen er blevet ombygget til en Subway.

Landsholdet har brug for din hjælp. Flag på den vildeste og mest kreative måde – hjælp med at gøre Danmark rød og hvid under EM!

Del dine bedste, sjoveste og mest kreative flagbilleder og -videoer med B.T. og vind fede præmier! Send til flag@bt.dk og LÆS MERE HER. #FLAGFORDANMARK