Der var lagt op til den helt store folkefest i København med tonsvis af europæiske fans på gaderne og på stadion.

Med Danmark som et af værtslandene skulle den danske befolkning stå klar og byde velkommen til Rusland, Finland og Belgien, men bliver der nu også en fælles EM-fest i Danmark?

I de forskellige europæiske fodboldforbund er der stadig stor uvished om, hvorvidt man får lov til at sende udenlandske fans til Danmark. Det skyldes en manglende udmelding fra det europæiske fodboldforbund, UEFA.

B.T. har været i kontakt med det finske fodboldforbund. Her afventer man og følger situationen tæt. Finnerne regner dog med, at tusindvis af fans tager til Danmark for at heppe på det finske landshold i deres første slutrunde.

Foto: STOYAN NENOV
Vis mere

»Vi ved på nuværende tidspunkt ikke helt præcis, hvor mange fans der tager turen fra Finland til København. Vi venter stadig på en melding fra UEFA om, hvor mange billetter vi kan få på stadion,« fortæller Taru Nyholm, der er kommunikationschef i det finske fodboldforbund, til B.T. og fortsætter:

»Vi har selv et foreløbig estimeret tal, hvor vi regner med, at der på nuværende tidspunkt kommer omkring 3.000 finske fans til Danmark for at tage del i fodboldfesten.«

Dermed kan København regne med minimum 3.000 finske fans, som vil være at finde i de danske gader, hvis coronasituationen fortsætter med at se lovende ud.

For den nuværende situation har åbnet for en større genåbning, også ved landegrænserne, som giver flere landes indbyggere og fans lov til at tage til Danmark.

Belgisk landshold.
Belgisk landshold. Foto: YVES HERMAN
Vis mere

»Smittegrænsen for at åbne flere såkaldte gule og orange lande/regioner i EU- og Schengenlandene hæves. Det betyder, at flere lande og regioner bliver gule, og at flere rejsende dermed undgår isolation efter indrejse i Danmark,« oplyses der på coronasmitte.dk, hvor der også står, at krav om automatisk isolation ophæves.

Herunder findes et land som Finland, som er et gult land.

I Belgien står fodboldforbundet endnu mere uvidende tilbage. Fire uger inden Kevin De Bruyne, Eden Hazard og Romelu Lukaku står på Parkens græs, ved forbundet ikke, om der overhovedet kan sendes belgiske fans til Danmark.

»Vi afventer og ser, hvordan det hele ser ud. Det er ét stort spørgsmålstegn. Det er derfor meget svært for os at give noget nyt på sagen, fordi vi ikke ved noget,« fortæller Pierre Cornez, presseansvarlig for det belgiske fodboldforbund.

Det belgiske fodboldforbund afventer en udmelding fra UEFA og en opdatering fra de danske myndigheder, før de kan give et estimat på, hvor mange fans der tager afsted, og det frustrerer belgierne.

»Det er ikke vores beslutning. Det er udelukkende op til de danske myndigheder og UEFA.«

Hvis situationen udvikler sig, og de udenlandske fans ikke kan komme til Danmark, står den danske fanklub med åbne arme til at tage imod de overskydende billetter.

»Personligt håber og tror jeg stadig på, at vi kan få flere mennesker ind i Parken. Det afhænger selvfølgelig af den almene corona-situation i København og myndighedernes velvilje,« skrev fankoordinator Anders Hagen i et Facebook-opslag tidligere på ugen.

»I forhold til udebanefans: Vi ved, at mange fans fra Finland, Belgien og Rusland har beholdt deres billetter. De har altså ikke – som ellers håbet – valgt at returnere deres billetter. Hvorvidt de kunne finde på at returnere senere, når rejserestriktioner, testkrav og andet bøvl indfinder sig, er stadig spekulation.«

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra det russiske fodboldforbund for at høre, hvor mange fans de regner med at sende afsted, men det har endnu ikke været muligt.

Andre læser også