I minutterne efter Christian Eriksens kollaps forrige lørdag var der én dansk spiller, der stak ud i mængden.

Anfører Simon Kjær tog sit livs spurt fra den anden ende af banen og var en af de første ved Eriksen, og her sørgede han for, at Danmarks helt store stjerne ikke slugte sin tunge, og at han blev lagt i aflåst sideleje.

Da lægehjælpen kort efter også var ankommet, flyttede Danmarks anfører så fokus på at afskærme Eriksen, og mens han kunne se sin ven ligge der og få hjertemassage og være tæt på at forlade livet, kom Christian Eriksens kæreste, Sabrina Kvist Jensen, ind på banen. Mindst lige så traumatiseret.

De efterfølgende billeder af, hvordan Simon Kjær skyndte sig hen og trøstede Eriksens kæreste, er gået verden rundt, og anføreren har overalt været nævnt som en folkehelt, hvilket han for første gang her en uge senere sætter ord på ved et pressemøde inden kampen mod Rusland.

Simon Kjær modtager store ord for sin ageren.
Simon Kjær modtager store ord for sin ageren. Foto: HANNAH MCKAY
Vis mere

»Det har jeg selvfølgelig været utroligt taknemmelig for. Men det har også været et okay sted for mig at være heroppe i truppen med alle de fantastiske holdkammerater og den måde, det er blevet håndteret på,« siger Simon Kjær, der var til stede ved pressemødet med Kasper Schmeichel, som også spillede en stor rolle efter Eriksens kollaps.

»Jeg har brugt ham, der sidder ved siden af mig, meget. Han har været en kæmpe støtte, men det har alle egentlig været. Det har været og er en intens proces, men jeg glæder mig også til at komme ud og spille fodbold i morgen,« forklarer han og går tilbage til begivenhederne for en uge siden.

»Jeg tror bare, vi allesammen reagerede på den måde, vi alle følte var rigtig. Det sammenhold, der var og er, har været fundamentalt for os. Det var selvfølgelig en aften, vi aldrig kommer til at glemme.«

»Det er med en taknemmelighed over, at Christian er okay. Han er med sin familie nu og skal igennem en proces, så derfor ønsker jeg også, at han får den tid, der skal til. Det vil jeg gerne opfordre alle til at respektere. Og så er vi andre alle stille og roligt videre og arbejder med det, vi kan gøre noget ved nu – det er at spille fodbold,« understreger Simon Kjær, der af Kasper Schmeichel får superlativer fra øverste hylde.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Vis mere

»Som anfører kan man ikke spille skuespil – man skal være sig selv, og man viser, hvem man er, i sådanne situationer, og der viser Simon, hvem han er. Det store og fantastiske menneske, han er,« siger målmanden og fortsætter:

»At skulle stå og se på, hvad der skete, og have overskud til at lede og føre an, det kræver en overmenneskelig styrke, synes jeg. En rigtig anfører og mand tør også vise, når tingene gør ondt. Og tør at være følsom og sig selv. Det har jeg også sagt til Simon – det beundrer jeg ham sindssygt meget for,« lyder det fra Kasper Schmeichel, der slår et statement af de store fast:

»Han er en fantastisk spiller – det ved vi alle sammen – men som anfører og menneske kan Danmark simpelthen ikke bede om mere.«