Når Danmark og Rusland mødes i Parken, står det til at blive uden russiske fans – og det bekymrer russerne.

EM 2021 går i gang om lidt over en uge, og der er dømt fodboldfest i det danske land, men altså uden så mange udenlandske fans, som der først var ventet.

Danmark skal spille mod Belgien, Rusland og Finland, og sidstnævnte regner med at sende 3.000 finner til Danmark, men russerne føler sig overset, da rejseregler forhindrer 2.500 af landets fodboldfans i at komme til København for at se deres landshold.

Blandt andet det russiske medie Sovsport kalder det en decideret skandale, og Ruslands fodboldforbunds generalsekretær har af samme årsag kontaktet Uefa omgående i forhold til situationen.

Foto: Skærmbillede fra den russiske ambassade i Danmarks hjemmeside.
Vis mere

Rusland hører i øjeblikket under kategorien 'orange lande' på en liste lavet af den danske regering. EM og fodbold hører ifølge restriktionerne ind under turisme, og turisme anses ikke i øjeblikket som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark, hvis man kommer fra et 'orange land'. Derfor er den russiske ambassade i øjeblikket nødt til at afvise samtlige visaansøgninger fra de forventningsfulde fodboldfans.

Desuden begrunder russerne protesterne med, at EM er en neutral turnering, og hvis det kun er danske fans, som bliver lukket ind, vil det betyde en klar unfair vægtning i fans.

Derfor appellerer det russiske fodboldforbund nu til Uefa i et åbent brev.

»Vi er ekstremt bekymrede over situationen omkring den nægtede adgang af russiske fans til kampen i gruppespillet i den sidste del af EM i Danmark, da mange har købt billet til kampen,« skriver generalsekretæren Alexander Alayev ifølge det russiske nyhedsbureau TASS i brevet til Uefa.

»Baseret på ovenstående beder vi jer øjeblikkeligt undersøge muligheden for at give fansene adgang til kampen og foreslå en løsning på situationen.«

Derudover anbefaler EUs Ministerrådet, at regeringerne i EM-værtslandene tillader alle, der er vaccineret med EU-godkendte vacciner, at rejse ind i EU.

Men de russiske vacciner Sputnik V, EpiVacCorona og KoviVak hører ikke til denne vaccineliste, hvilket betyder, at de danske myndigheder juridisk ikke overtræder nogen henstillinger.

B.T. har henvendt sig til Uefa i forbindelse med de rasende russiske fans, men i skrivende stund har forbundet ikke svaret tilbage.

Andre læser også