»Det var sgu meget godt, at der lige gik et par år før, jeg blev landskendt. Ellers havde jeg hængt oppe under loftet,« griner Jan Linnebjerg.

Den 61-årige skuespiller glæder sig som så mange andre til sommerens EM-slutrunde i fodbold.

Som optakt lancerer B.T. og DBU en kæmpe kampagne, der skal få danskerne til at gå flag-amok for landsholdet, og i den forbindelse kommer Jan Linnebjerg i tanke om sin egen fejring af EM-sejren i 1992, der blev ødelagt af en flok rockere.

»Jeg boede i Hornbæk dengang, hvor der er et sted, der hedder Bodegaen,« fortæller Jan Linnebjerg, der i 1992 var 32 år og endnu ikke folkeeje som julekalender-nissen Pyrus.

Jan Linnebjerg som julekalender-nissen Pyrus i 1994. Her med instruktør Martin Miehe-Renard og skuespillerne Paul Hüttel og Karen Gardelli.
Jan Linnebjerg som julekalender-nissen Pyrus i 1994. Her med instruktør Martin Miehe-Renard og skuespillerne Paul Hüttel og Karen Gardelli.
Vis mere

»Jeg havde lige fået et barn, så min kone syntes, at det var en dårlig idé, at jeg inviterede vennerne hjem for at se fodbold,« fortæller han videre om den historiske finaleaften 26. juni 1992, da Danmark mødte overmagten Tyskland. Og vandt!

Jan Linnebjerg havde til at begynde med ikke den store tiltro til landstræner Richard Møller Nielsens udvalgte.

Danmark var kommet med på afbud, efter der var udbrudt borgerkrig i Jugoslavien, og de fleste danskere rystede vantro på hovedet, da 'Ricardo' erklærede, at feriedrengene gik efter at vinde det hele.

Jan Linnebjerg tænkte, at det nok ikke ville blive til det store, og så derfor ikke Danmarks åbningskamp mod England. Men så var det, at Brian Laudrup, Flemming Poulsen og resten af landsholdet som bekendt begyndte at skabe fodboldmirakler.

EM-heltene Brian Laudrup og Flemming Poulsen efter finalesejren over Tyskland 26. juni 1992.
EM-heltene Brian Laudrup og Flemming Poulsen efter finalesejren over Tyskland 26. juni 1992. Foto: Jens Nørgaard
Vis mere

Jan Linnebjerg forsøgte først at samle en flok venner og tage til Sverige for at se finalen, men da det ikke kunne lade sig gøre, blev den lokale bodega plan B.

»Der kom sindssygt mange mennesker,« husker han tilbage på den fantastiske fredag.

»Alle var glade og jublede og omfavnede hinanden, da vi vandt. Det var en kæmpe lykkerus og det vildeste, jeg nogensinde har prøvet på en bar. Det var så smukt.«

Men så stoppede festen.

Hornbæk, bodega.
Hornbæk, bodega. Foto: Bent K Rasmussen
Vis mere

Cirka en halv time efter, at den schweiziske dommer Bruno Galler fløjtede kampen af på Nya Ullevi Stadion i Göteborg og sendte Danmark i total ekstase, parkerede 12-15 rockere deres store Harley Davidson-motorcykler ude foran bodegaen i Hornbæk.

»De kom ind med deres rygmærker og det hele og kiggede bare ondt rundt på os,« fortæller Jan Linnebjerg.

»Jeg ved ikke, hvad de ville, måske ville de bare være med til at fejre, men der døde festen fuldstændig. Jeg tænkte selv, at jeg i hvert fald ikke skulle i kløerne på sådan en fætter,« tilføjer han med et grin.

»Måske var jeg bare en tøsedreng, men vi var jo bare alle sammen almindelige familiefædre, så vi tog straks hjem. Det var så nederen. Min ekskone kiggede undrende på mig, da jeg kom ind ad døren. Hun kunne ikke forstå, at jeg var så tidligt hjemme.«

Jan Linnebjerg flager for landsholdet.
Jan Linnebjerg flager for landsholdet. Foto: Privatfoto
Vis mere

Siden fik Jan Linnebjerg som nævnt et massivt skuespillergennembrud som Pyrus i TV 2s fire julekalendere og driver i dag ved siden af skuespillet en golfklub i Ølstykke, hvor han ofte har mødt landsholdsstjerner som Peter Schmeichel og Thomas Sørensen. Han afslører også, at han en overgang selv flirtede med fodbolden.

»Jeg spillede i Herning Fremad og var topscorer to år i træk som junior- og ynglingespiller. Jeg var i 1972 nordisk mester i 60 meter, så de satte mig bare på toppen. Jeg var ikke god nok til at blive professionel, men jeg var fandeme hurtig,« griner Jan Linnebjerg.

Vil du være med til at vise din støtte til landsholdet og vinde fede landsholdspræmier og billetter til VM-kvalifikationskampene i Parken til efteråret?

Så indsend dit bedste Dannebrogs-billede eller video til FLAG@BT.DK eller læs mere HER.