Lyt til artiklen

»De har aldrig tænkt kriserne ud. Det er simpelthen symptomatisk for hoffet.«

Så kontant lyder det fra chefredaktør for Avisen.dk Per Kuskner i fredagens 'Det, vi taler om'.

Her faldt samtalen på de mange ærgerlige sager i Kongehuset, som kommunikationsmæssigt kunne være løst bedre.

Fra kronprinsesse Mary, der gik med den kontroversielle designer Mai Manniches smykker, til dengang de kongelige fløj med Lego-fly til Caribien.

Ikke mindst vender panelet Kongehusets seneste kommunikationsfadæse: Dronningens scenografiarbejde for Netflix-filmen 'Ehrengard'.

Et samarbejde, som er blevet kritiseret, fordi Netflix ikke betaler skat i Danmark.

»Det store problem er jo, at de store internationale streaminggiganter kommer til at presse det danske indhold. Så derfor er det jo virkelig, virkelig nødvendigt, at der kommer nogle penge tilbage, for danskerne betaler jo sygt mange penge til Netflix, så selvfølgelig skal dansk kultur have en del af de penge,« forklarer direktør i Impact TV Thomas Heurlin i programmet.

Men Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby nægter, at Dronningen overhovedet har indgået i et samarbejde med Netflix.

Det har hun kun med filmens instruktør, Bille August, og produktionsselskabet bag, JJ Film, lyder meldingen.

»Man kan ikke hævde, at Dronningen ikke indgår et samarbejde med Netflix, når det er Netflix, der sender pressemeddelelsen ud om samarbejdet. Det er simpelthen for mærkeligt,« fastslår B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, i 'Det vi taler om'.

Her påpeger kommunikationsrådgiver Anne Kirstine Cramon også, at pressemeddelelsen er godkendt af hoffet på forhånd.

»Den ligger ret ligefor, den kritik. Det burde være en af de første ting, der dukker op i hovedet, at det her sker,« mener fredagens 'Det vi taler om'-vært.

Endnu et 'mærkeligt' samarbejde

Men det er ikke kun samarbejdet med Netflix, der vækker undring i panelet.

Også filmselskabet bag 'Ehrengard' er en kuriøs samarbejdspartner for Dronningen.

»Gæt, hvem der egentlig står bag JJ Film, som jo er dem, der skal lave filmen. Det er Martin Jørgensens far. Det er lidt vildt,« påpeger Jacob Heinel Jensen.

»Når man tænker på, hvad sønnike Martin Jørgensen har slæbt Kongehuset igennem af pinligheder i forbindelse med skilsmissen fra grevinde Alexandra og spritkørsel – altså, you name it, der har jo været så mange skandaler med Martin Jørgensen. At de så forgylder hans far på den måde, det er i hvert fald meget rummeligt og tilgivende, men det er alligevel lidt overraskende.«

Det skandaleombruste forhold mellem grevinde Alexandra og Martin Jørgensen sluttede i 2015, hvor de blev skilt. Den officielle begrundelse var 'for forskellige værdier', hvilket dækkede over filmfotografens affære med tv-værten Eva Harlou.
Det skandaleombruste forhold mellem grevinde Alexandra og Martin Jørgensen sluttede i 2015, hvor de blev skilt. Den officielle begrundelse var 'for forskellige værdier', hvilket dækkede over filmfotografens affære med tv-værten Eva Harlou. Foto: Henning Bagger
Vis mere

For den erfarne tv-mand Thomas Heurlin er det dog ikke kun, at Kongehuset på den måde lader sig forbinde med Martin Jørgensen, han finder underligt.

Snarere undrer det ham, hvor meget Kongehuset tilsyneladende har været villig til at se igennem fingrene med for at samarbejde med JJ Film.

»De har ikke erfaring i at lave store internationale produktioner på den der måde, de har jo ikke lavet drama før, så vidt jeg ved. Så på den måde er det mærkeligt, for har de overhovedet de nødvendige kompetencer?« spørger tv-direktøren.

Han forventer dog, at de nødvendige kræfter må være indkøbt til lejligheden.