Der udspiller sig et sandt drama i forhandlingerne om en klimaaftale på landbrugsområdet, hvor der allerede har været holdt endeløse møder og givet et ultimatum, som måske blev trukket lidt tilbage. Nu står regeringen ved en skillevej.

Regeringens støttepartier har længe presset på for en ambitiøs aftale, men regeringen har i lang tid kæmpet indædt for at få mindst et stort borgerligt parti med i en aftale. På den måde vil en aftale både blive langtidsholdbar og være garderet mod indgreb, der koster arbejdspladser i Produktionsdanmark.

En samlet blå blok – dog uden Kristendemokraterne – er nu kommet med et fælles udspil, som ser mere ambitiøst ud end regeringens, men som også sender flere penge efter landbruget, og som opererer med mere frivillighed og færre bindende mål, end støttepartierne kan leve med.

Zenia Stampe fra De Radikale kalder det et »valgoplæg«, og ministeren kalder det ligefrem »et fupnummer«. På overfladen ligner det lige nu et smalt forlig med regeringens støttepartier.

Spørger man i blå blok, regner de med, at Socialdemokraterne vil få problemer med deres produktionsbagland, hvis aftalen bliver ren rød. Spørger man i rød blok, regner de med, at Venstre vil få problemer med deres landbrugsbagland.

Laver man skrivebordsanalysen af, hvor regeringen står svagt forud for et folketingsvalg, der kommer inden for de næste to år, så står klimadagsorden og blinker rødt i mange vælgeres opfattelse.

En landbrugsaftale med de røde partier vil slukke den alarm. Men til gengæld vil man lægge sig ud med Produktionsdanmark og de dele af fagbevægelsen, der dækker de arbejdspladser.

Godt nok er der ikke afsindigt mange landmænd i Danmark, men der er titusindvis af mennesker beskæftigede i følgeindustrien. Den danske fødevareklynge står for omkring en fjerdedel – 24 procent – af den samlede danske vareeksport. Fagbevægelsen har selvsagt også fokus på at bevare de arbejdspladser. Og regeringen er med god grund bekymret for, hvordan en landbrugsaftale vil ramme industrien og derigennem de mange arbejdspladser, men de kan måske trøste sig ved, at Enhedslisten nok alligevel kun vil lægge ryg til noget, som de store fagforbund i sektoren kan leve med.

Fødevarer, landbrug og fiskeriminister Rasmus Prehn, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, Miljøminister Lea Wermelin og Erhvervsminister Simon Kollerup før præsentation af grønt landbrugsudspil tilbage i april måned
Fødevarer, landbrug og fiskeriminister Rasmus Prehn, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, Miljøminister Lea Wermelin og Erhvervsminister Simon Kollerup før præsentation af grønt landbrugsudspil tilbage i april måned Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Laver man skrivebordsanalysen af, hvor Venstre og resten af blå bloks alarmer blinker, så kan man se en lille sværm af blinkede knapper. En af dem er på klima, hvor flere og flere vælgere forventer handling, og hvor erhvervslivet efterspørger klarhed.

Omvendt kan man sige, at de lige har bevist, at de kan arbejde sammen i blå blok. Søren Pape Poulsen har forsikret om, at han ikke går solo. Og det forlyder, at Nye Borgerlige er blandt de absolut mest konstruktive i samarbejde.

Hvis forhandlingerne flyttes fra fødevareminister Rasmus Prehn til finansminister Nicolai Wammen, så der kan komme flere penge på bordet, er det stadig muligt for regeringen at indgå en aftale med blå blok, som trods alt klart må være at foretrække for en regering, der – når valget står mellem at tilgodese Østerbro eller Produktionsdanmark – hidtil altid har valgt det sidste.

Mon ikke det også vil være tilfældet med landbrugsaftalen forud for et valg til kommuner og regioner i november, tænker de i blå blok.

Det er derfor regeringen – altså Socialdemokratiet – og dem alene, der afgør, om det skal ende med en rød, en blå eller en helt bred aftale. Uanset hvad vil de næppe høste ros for deres beslutning, så det mest iøjnefaldende er faktisk, at de ikke bare får det overstået.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ugens SOS

I løbet af 29 døgn var der mindst 2.482 mistede opkald fra desperate mennesker, der ringede 112 i Region Hovedstaden, viser en opgørelse, som medarbejderne på alarmcentralen har gennemført.

Berlingske har historien og kan berette, at medarbejderne er overbeviste om, at situationen har kostet liv eller kommer til det – og derfor har de gennemført undersøgelsen og bragt den til offentlighedens kendskab. TAK for det!

Region Hovedstaden er utvivlsomt en stor og kompleks størrelse at styre, men når man sammenholder de mange historier om regionens problemer, kan man kun minde borgerne om, at der er valg til kommuner og regioner 16. november i år. Lad nu være med at gøre det til et mistet opkald fra demokratiet – brug det.

Foto: SETH MCALLISTER
Vis mere

Ugens jubilæum

Lørdag var det 20 år siden terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon i Washington, DC. Verden over analyserer, perspektiverer og mindes alverdens medier de skelsættende begivenheder – og de krige, der fulgte efter.

Den frie verden blev ramt. Og verden er absolut ikke blevet mere fri i de 20 år, der er gået siden. Vi frie borgere overvåges mere end nogensinde. Borgernes rettigheder er indskrænket for til gengæld at opnå en øget grad af tryghed, og omkring os bygger vi mure og opsætter pigtråd. Sandheden er, at vi stadig er ramt.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ugens farvel

Mundbind, coronapas, forsamlingsforbud og alle de andre trælse tiltag, vi har levet med i halvandet år, forsvandt natten til fredag. Corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom.

Alligevel er mange fortsat bekymrede for, hvordan vi kommer igennem efteråret. Bekymringen skal dog ikke skygge for, at vi har fået friheden tilbage. Og med den følger naturligvis et ansvar for at passe på hinanden.

Andre læser også