De seneste par dage har danskerne slået rekord på rekord. Og det er endda positive rekorder.

I hvert fald i den forstand, at der hver dag er rekordmange danskere, der bliver testet positive for corona.

En stor del af grunden er sandsynligvis den nye coronavariant omikron, der har vist sig at være særdeles smitsom. Til trods for det mener professor i biologi fra Københavns Universitet Morten Petersen, at pandemien er ovre. Og det har han gjort lige siden marts.

»Pandemien er slut, og man kan spørge, om nogle af de ting, vi har foretaget os de seneste otte måneder, om de har været pandemiforlængende,« siger han.

Det fortalte Morten Petersen, da han gæstede B.T.s Facebook Live.

Det er særligt nedlukningerne, som Morten Petersen er utilfreds med, hvor blandt andet børn er blevet hjemsendt fra folkeskolerne.

»Hvis man kigger på tallene, så er billedet i Danmark og generelt i verden, at specielt yngre mennesker, helt unge og børn overhovedet ikke er i risiko sammenlignet med andre luftvejssygdomme.«

For eksempel er der 'kun' 61 indlagt på intensiv lige nu på trods af et meget højt smittetal, og der er stadig halvt så mange indlagte, som da vi lukkede ned for et år siden og havde færre smittede.

Og siden 1. marts er 684 døde med corona, hvilket er færre end under en typisk influenzaepidemi, hvor der dør omkring 2.000 på et år. Selv hvis man tager forbehold for, at det har været sommer i noget af den periode, og færre derfor bliver syge. Det viser ifølge professoren, at det ikke længere er en alvorlig sygdom, især takket være vaccinerne.

Derfor mener han, vi helt skal droppe restriktionerne.

»Man kunne da have åbnet hele baduljen. Det kan man se på tallene. Man skulle måske ikke have smidt børn ind og ud af klasser til trods for, at de ikke er syge,« siger Morten Petersen.

Man sender jo ikke nødvendigvis børn hjem fra skole, fordi det er farligt for dem. Man sender dem jo hjem, fordi det er farligt, at de smitter de ældre?

»De var jo vaccineret i efteråret.«

Men der er jo stadig folk i den ældre aldersgruppe, der får corona og bliver indlagt?

»Omikron kan selvfølgelig på nogle måder være en gamechanger. Vores paradigme har altid været at tilbyde vaccinen, det er den bedste måde, du kan beskytte dig selv på.«

»Det er klart, at da vi startede med at give vaccinen, kunne man ikke åbne alt. Men der kommer et tidspunkt, hvor vaccinen bringer dig tilbage til normalen. Tallene viser, at du bliver bragt tilbage til normalen, når de ældre har fået vaccinen og er beskyttet, så godt som de kan.«

Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om, at den er farlig, men om at omikron er en mere smitsom virus, som alt andet lige vil betyde en stigning i indlæggelser, fordi der simpelthen er mange flere smittede?

»Hvis den ikke er farlig, og vi er bange for sundhedssystemet. Så er corona ikke noget usædvanligt, så har vi et sundhedssystem, der ikke kan håndtere det, og der burde vi have oprustet for længst. For mig handler det om den coronafortælling, at man gør den så farlig. Noget folk på en eller anden måde betragter som noget farligere end influenza.«

»Den bedste beskyttelse på sigt imod varianter, det er, at vi får den samme indstilling som til influenza. At den begynder at cirkulere i befolkningen.«