Tidligere på året forlod han Alternativet, og nu er han politisk leder i et nyt parti. Men det er ikke første gang, Sikandar Siddique forlader et parti.

Allerede i 2009 forfattede han nemlig et brev til den daværende partiformand for Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt. Et brev, som viste sig at være skelsættende for hans kommende politiske karriere.

»På det tidspunkt var der ved at ske en ændring i hele synet på udlændingepolitikken, og det kunne jeg slet ikke kapere. Når man tænker på, hvor langt Socialdemokratiet er drejet til højre nu, så er det helt vildt, og det fortæller, hvor venstreorienteret jeg egentlig er,« fastslår den 33-årige politiske leder for Frie Grønne, Sikandar Siddique.

»Som 17-18-årig startede jeg i DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.), og der var jeg medlem, til jeg var 22 år. Jeg kan tydeligt huske for 11 år siden, at jeg skrev et brev til partikontoret og adresserede det til Helle Thorning-Schmidt, om at jeg meldte mig ud,« fortæller Sikander Siddique, der husker ordlyden således:

Det nye parti Frie Grønne holder pressemøde på Blågårds Plads på Nørrebro i København mandag den 7. september 2020. Til stede bl.a Sikandar Siddique (politisk leder), Uffe Elbæk, Susanne Zimmer, Niko Grünfeld .
Det nye parti Frie Grønne holder pressemøde på Blågårds Plads på Nørrebro i København mandag den 7. september 2020. Til stede bl.a Sikandar Siddique (politisk leder), Uffe Elbæk, Susanne Zimmer, Niko Grünfeld . Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Kære Helle, jeg melder mig ud af Socialdemokratiet, fordi jeg ikke kan stå inde for den højredrejning, partiet er ved at tage.«

Efter sit exit i Socialdemokratiet stod den på en omgang politisk tørke, indtil han meldte sig ind i Alternativet for få år tilbage og kom i Folketinget for Alternativet. Nu står den på helt nye udfordringer.

Da du blev valgt ind i Folketinget for Alternativet for snart halvandet år siden, havde du så tænkt, at du nu i dag ville sidde og være politisk leder for et nyt parti?

»Nej, det havde jeg ikke. Det har været en helt vild rejse,« svarer Sikandar Siddique storsmilende.

Mandag stod Sikandar Siddique på Blågårds Plads for at præsentere sit nye parti efter en længere periode som løsgænger.

»Det var en kæmpe ære for mig og min familie, at jeg blev valgt ind i Folketinget dengang.«

Nu står han i spidsen for det nyopstartede parti Frie Grønne, der blandt andet huser tre øvrige tidligere medlemmer fra Alternativet.

»Danmark har fået sit nye klimaansvarlige og antiracistiske parti. Et parti, der i klimasammenhæng bruger klimavidenskaben som målestok, ligeledes med racisme. Derudover har vi tre andre fokusområder: civilsamfund, kultur og til sidst en helt ny, grøn, demokratisk og feministisk økonomi.«

Frie Grønne kan endnu ikke stille op til kommende folketingsvalg, før det krævede antal vælgererklæringer på lidt over 20.000 er opnået.