Loven om obligatorisk mundbind i den offentlige transport er et unødvendigt og socialt skadeligt tiltag baseret på frygt og dødsangst. Det mener Kim Boye, der er mental coach for sports- og erhvervsfolk.

Han undrer sig over, at danskerne uden debat har accepteret at skulle iføre sig en maske, når de færdes i den offentlige transport.

»Vi bliver styret som små marionetdukker, der bare gør, hvad der bliver sagt. Der er ingen evidens for, at mundbind virker, og effekten af at bære mundbind fører andre konsekvenser med sig, men der er ingen diskussion. Det er forstadiet til, at vi gør, hvad der bliver sagt næste gang, regeringen bliver skræmt og indfører noget,« siger han.

Kim Boye er tidligere professionel fodboldspiller, og ernærer sig i dag som forfatter, foredragsholder og mental coach for professionelle sportsfolk og erhvervsfolk. For tiden opholder han sig i Spanien, og der er kravene om mundbind endnu strengere end i Danmark.

Krav om mundbind eller visir i offentlig transport. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Krav om mundbind eller visir i offentlig transport. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Foto: Emil Helms
Vis mere

»Du skal have mundbind på alle steder. Forleden dag blev politiet tilkaldt, fordi der var en, der ikke havde maske på. I butikkerne er der vagter, som sikrer sig, at masken sidder rigtigt. Det er ikke et samfund, der giver en frihedsglæde. Og smitten stiger alligevel.«

Herhjemme har kravet om mundbind ført til flere bøder til passagerer og fyring af en buschauffør. Kim Boye undrer sig over, at danskerne ikke er mere kritiske overfor reglen om mundbind og vil ikke selv benytte det.

»Tag lortet af,« lyder opfordringen.

Trods modstanden mod mundbind går Kim Boye selv med mundbind i Spanien.

»Det er jeg jo nødt til det, ellers bliver politiet tilkaldt. Men jeg bliver bedt rigtig mange gange om at tage den op. Den hænger nede på hagen. Jeg er gæst i Spanien, og jeg respekterer de regler, der er i et andet land, men når jeg er i Danmark, vil jeg ikke tage det på. Det vil jeg satme ikke. Det er helt sikkert.«

Er det virkelig så slemt at gå med mundbind?

»Der er en signalværdi i det at gå med maske. Når man tager den på, siger man: Hey, se hvor fornuftige vi er, men det er også en måde at vise frygt. Det viser, verden er et farligt sted. Du kan ikke gå i sikkerhed. Du viser, at du hele tiden skal være opmærksom på folk omkring dig. Alle er bange for konsekvenserne. Det er ikke et liv at leve, og det er ikke sundt for hverken krop, adfærd, følelser og tanker.«

Men er det ikke rimeligt over for folk i risikogruppen, at man ifører sig maske?

»Der er ikke noget galt i at have maske på, og som udgangspunkt skal vi jo altid tage hensyn til hinanden, men der er grænser, det her tiltag er ikke hensigtsmæssigt.
Hvis der er nogen, der tager maske på, skal man tænke, at det er fint. Det skal bare ikke være et krav, og det skal ikke være sådan, at man ser skævt til folk, der ikke har maske på.«

Hvis der kommer forskning, der beviser, at mundbind standser spredningen af covid-19, vil du så se anderledes på det at bruge maske?

»Nej, for vi har næsten ingen smittede, så hvad fanden skal vi så gå med det for? Det næste bliver, at vi også skal have maske på, når der er almindelig influenza, fordi vi finder ud af, at mange dør af det hvert år«.

Er du også modstander af mundbind, eller har du haft oplevelser med mundbind i den offentlige transport? Så send en mail til jvl@bt.dk