Debatindlæg af Laura Lindahl (LA), ordfører for den offentlige sektor, Liberal Alliance

Hvis nogen skulle være i tvivl om visdommen i at lade private virksomheder overtage helt elementære serviceopgaver fra kommunen, så skal man bare læse BT i disse dage.

Avisen har afsløret, hvordan Københavns Kommune har svinet med skatteborgernes penge og taget en grotesk overpris for at holde fortove rene.

En andelsforening på Vesterbro er eksempelvis blevet tvunget til at betale 90.000 kroner om året til Københavns Kommune for at sikre pæne og rene fortove. I alt har overfaktureringen ramt mere end 4.000 grundejere i København.

Det viser sig, at Københavns Kommune har opkrævet en pris, der er op mod ti gange højere, end hvad private virksomheder kan gøre det til. En privat virksomhed kan rengøre fortove for ned mod ni kroner pr. kvadratmeter. Københavns Kommune tager – og hold nu fast – 126 kroner for samme kvadratmeter.

Tallene taler for sig selv og er endnu et tydeligt eksempel på, hvordan skatteborgernes penge ødsles væk.

Laura Lindahl, Liberal Alliance Vis mere

Historien understreger for mig nødvendigheden af at konkurrenceudsætte helt basale serviceopgaver, som det private marked er langt bedre til at varetage end kommunerne selv.

Man skal gøre det, man er bedst til. Det gælder også for kommunerne, som skal bruge ressourcerne på deres opgave som myndighed. Derudover bør de stoppe det konkurrenceforvridende opgavetyveri, som kommer både skatteborgerne og erhvervslivet til last.

Pointen er, at private virksomheder er i skarp konkurrence med hinanden om at levere det bedste produkt til den bedste pris. Kommunen, derimod, er i konkurrence med sig selv og kan tage den pris, de synes er rimelig. Det skaber dårlige og dyre produkter.

I den forbindelse er ærgrer jeg mig også over, at Kommunernes Landsforening ikke ønskede at sætte måltal op for konkurrenceudsættelse i forbindelse med den nye økonomiaftale med regeringen. Det var ellers vores ambition.

Næste gang nogen fortæller dig, at pengene ikke kan bruges bedre i den offentlige sektor, så fortæl om dengang Københavns Kommune overfakturerede borgerne 10 gange for meget for at holde fortove rene.