Stress og delvist synstab var konsekvensen efter nogle voldsomme episoder på især to møder.

Det afslører generalsekretær i Foreningen Brobyggerne Özlem Cekic i en ny bog, hvor hun løfter sløret for nogle voldsomme oplevelser, som udspillede sig, da hun var medlem af Folketinget for SF og ifølge politikeren blev udsat for reel voksenmobning. Det fortalte hun om, da hun var med i B.T. Live om bogen 'Tak for kaffe'.

»Det er et enormt barsk miljø, der er på Christiansborg,« siger Özlem Cekic.

Oplevelserne kommer vi til, men det resulterede i, den tidligere politiker blev alvorligt syg. Hun blev så syg med stress, at hun mistede 70 procent af synet på sit venstre øje og var næsten blind på det i tre måneder. Hun blev indlagt tre gange – blandt andet for mistanke om blodpropper i lungerne og cyster, der sprang i hendes æggestokke.

Her kører Özlem Cekic væk fra sommergruppemødet. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
Her kører Özlem Cekic væk fra sommergruppemødet. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
Vis mere

Özlem Cekic mistede alle sine ordførerskaber og gik ind i en tid med reel mobning. En af de episoder, hun husker bedst, var en frokost i Snapstinget, Folketingets kantine.

»Jeg gik hen til nogle af mine partikammerater, som sad sammen ved et bord, og spurgte, om jeg måtte sætte mig på den tomme stol, men fik at vide, at den var optaget. Så satte jeg mig alene et andet sted og kunne bare se, at ingen kom og tog pladsen under hele frokosten – stolen forblev simpelthen tom. Det var en meget ubehagelig følelse.«

Et stykke tid efter, at Özlem Cekic fik frataget sine ordførerskaber, blev det tid til partiets sommergruppemøde.

Her var der hyret en konsulent ind, der skulle være med til at styrke fællesskabet i partiet.

Den præmis kunne et par af Özlem Cekics partifæller dog ikke købe. Der var masser af fællesskab.

»Der var bare en, som ødelagde det for de andre, blev der sagt på mødet. Mellem linjerne var det mig, de talte om, men ingen nævnte mit navn. Men på et splitsekund sagde en af mine kollegaer, at alle jo godt vidste, at det var Özlem, det handlede om,« fortæller hun og fortsætter.

»Da vedkommende siger det, så er der én ting, jeg tænker: 'Jeg skal bare ikke begynde at græde',« husker Özlem Cekic.

»Christiansborg er jo meget som alle mulige andre arbejdspladser. Forskellen ligger i, at alting er meget mere forstærket derinde,« siger hun.

Özlem Cekic opfordrer via sin organisation til mere konstruktiv dialog – blandt andet gennem en kop dialogkaffe. Foto: Sofie Matiassen/Ritzau Scanpix
Özlem Cekic opfordrer via sin organisation til mere konstruktiv dialog – blandt andet gennem en kop dialogkaffe. Foto: Sofie Matiassen/Ritzau Scanpix
Vis mere

 

Og hvad så med den dialogkaffe? Det er den tidligere politiker og nuværende generalsekretær i dag en stor tilhænger af efter sin tid i Folketinget.

Hun er nu generalsekretær i Foreningen Brobyggerne – Center for Dialogkaffe. Her er målet blandt andet at skabe et rum, hvor der er plads til at være uenige og skabe den konstruktive debat.

»Min intention er ikke at være bedrevidende eller belærende. Jeg kan bare sige, jeg selv er blevet opmærksom på, at jeg har fucket det op. Jeg er også en del af problemet,« siger hun.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
Vis mere

Kan du forstå, at dit parti blev sure på dig i 2012?

»Jeg kan godt forstå, de var frustrerede. Det kunne jeg ikke dengang. På det tidspunkt var jeg så optaget af konflikten. Mine kollegaer fik så mange hademail, hvorimod jeg fik en masse kærlighed, fordi jeg havde stået inde for mine holdninger. Det er da klart, de var sure,« siger Özlem Cekic.