Jeg husker tilbage på de lune sommeraftener, da jeg var lille. Min far, mor, min søster og jeg havde grillet ude i haven. Ved siden af de grillede hakkebøffer er der serveret kartoffelsalat (den billige fra Superbrugsen og Netto) og hvidløgsflutes.

Min mor kigger begærende på hvidløgsflutet, som hun egentlig har købt for at behage mig og min søster. Hun kigger derefter på min far og siger: »Hvis du spiser hvidløg, så gør jeg også.«

Det var dengang, hvor mange overvejede at gå på kompromis med smagen, når der blev kokkereret pasta med kødsauce, frikadeller eller thaimad. I dag vil jeg påstå, at det er de færreste, der går uden om hvidløget for at undgå, at kollegaerne, vennerne eller kæresten kan lugte, hvad vi har fået til aftensmad. Hvidløget er blevet fast inventar i de fleste danskeres madretter. Ja, måske er vi endda blevet immune over for lugten af hvidløgsånde? Jeg har i hvert fald ikke selv bidt mærke i dunsten af hvidløg fra andres munde gennem mine unge voksenår. Har du?

Hvad der er moderne og kikset, smukt og grimt og sågar lækkert og ulækkert er i konstant forandring. Det tyder på, at det faktisk har minimalt at gøre med, hvad der rent faktisk er pænt og grimt eller er socialt acceptabelt – og lugter acceptabelt.

Enna Sofie Vendelbo, studerende Vis mere

Jeg har for eksempel lige været i Kina, hvor det er socialt acceptabelt at prutte og bøvse under middagen. Jeg opdagede her, hvor styret jeg var af de normer, jeg er vokset op under, hvor prutte og bøvse kun er noget, man bør gøre (i hvert fald som pige), når man er alene eller sammen med sine meget tætte. Selvom jeg kunne mærke, at jeg kunne give afkald på noget luft den ene eller den anden vej (og jeg vidste, at ingen ville bide mærke i det, hvis jeg gjorde det) kunne jeg ikke få mig selv til at gøre det i selskab med de kinesere, jeg mødte.

Hvad der er lækkert og ulækkert har bestemt ikke kun noget at gøre med, hvad der er hygiejnisk, og der er ofte ingen rationalitet forbundet med, hvad flertallet har bestemt er klamt. For eksempel er der intet rationelt ved, at det er pinligt at prutte i offentligheden, da vi alle er udmærket klar over, at alle mennesker prutter.

Nogen forskere påstår endda, at det kan være farligt at holde på prutterne, da det kan forgifte kroppen. Dette vides ikke helt sikkert, men de fleste af os har muligvis oplevet, at man kan få ondt i maven af at gå få længe med ophobninger af luft i maven.

De sociale normers forandringer er sjældent noget, vi er bevidste om eller lægger mærke til, selvom vi i mange år har været fokuserede på at forsøge at gøre oprør med diverse usunde og irationelle skønhedsidealer. Normerne er ikke altid at se. De ændrer sig langsomt, uden vi lægger mærke til dem, men normerne er over alt og styrer os i meget højere grad, end vi tænker over.

For eksempel er normforandringerne muligvis med til at styre, at du måske bruger mere hvidløg i madlavningen, end du gjorde for bare tyve år siden. Så lad os sammen arbejde på at gøre op med de normer og idealer, som ingen funktion har for os udover at gøre os mere låste, give os lavere selvtillid eller give os ondt i maven.

(Just do it)…

Deltag i debatten på B.T. og skriv til btdebat@bt.dk