Coronaen er over os igen.

De nye smittetal vælter dagligt ind over os klokken 14.00 og er blevet et fikspunkt for mange. Hver dag ser vi i øjeblikket en stigning. Tirsdag var der ny rekord med 4.199 nye smittede. Men vi lærte ved den seneste bølge, at det i virkeligheden er helt andre tal, vi skal holde øje med. Vi tester flere og samme tirsdag var smitteprocenten 2,55 procent og et fald i forhold til dagen før.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyste at kontakttallet er på 1,1, hvilket er det samme som de foregående tre uger. Smitten er i vækst, men bestemt ikke galopperende.

Det er antallet af indlagte med corona, der er det vigtigste daglige tal. I et i forvejen presset sygehusvæsen er antallet af indlagte og patienter på intensivafdelingerne helt afgørende for, at vi kan håndtere den nuværende smittebølge uden for store omkostninger for andre patienter.

Tirsdag blev der indlagt seks nye patienter, og den samlede patientmængde øgedes til 444, hvilket er et højt antal, men alligevel langt fra den 4. januar, hvor der var 964 indlagte. Der er 49 patienter på intensiv og 22 i respirator. Det er kritisk for de indlagte, men alligevel et stykke fra at true vort sundhedsvæsen, der råder over 433 respiratorer.

Men situationen er presset, og svaret fra sundhedsmyndighederne er entydigt. Bliv vaccineret. Gå i gang, hvis du ikke er vaccineret og få en booster, hvis du er fuldt vaccineret.

Løsningen er ikke tvang, selvom flere lande i Europa ser ud til at sværge til den model. Det vil gå galt og er helt unødvendigt i Danmark, hvor opbakningen er stor, hvor tre ud af fire er færdigvaccineret.

Alligevel mangler der svar på en række spørgsmål.

Hvis revaccinering er svaret på, hvordan man stopper indlæggelser i stor stil, må man spørge, hvorfor vi revaccinerer så få. Selvom 28.000 fik det tredje stik mandag, er det kun hver tiende, der nu er ordentlig beskyttet. Vi er håbløst bagud, og det er årsagen til, at antallet skrues op til 300.000 i de kommende uger. Vi risikerer, at det er for sent. Det vil være en katastrofe.

Hvorfor er vi kommet så sent i gang? Hænger det sammen med, at Sundhedsstyrelsen troede blindt på, at vaccinerne beskyttede længere, end de reelt gør. Lige nu gælder et coronapas for vaccinerede i 12 måneder, hvorimod smittede kan få et coronapas, der varer seks måneder. Ifølge myndighederne bør tidligere smittede også blive vaccineret.

Alligevel er spørgsmålet om, hvad der giver bedst immunitet, relevant. Vaccinen eller sygdommen?

Ifølge forskerne er der ikke et entydigt svar, for det afhænger af den enkelte og af hvor syg, man har været. Der er forskning, der viser, at smitten giver størst beskyttelse og der er forskning, der viser, at vaccinen er det rette.

Det er forståeligt, at der endnu ikke kan gives entydige svar, men det bliver problematisk, når alle kan google sig frem til den seneste forskning og samtidig blive i tvivl. Det er usikkerheden og de manglende svar, der får dedikerede danskere på gaden i protest mod vacciner.

Lige nu er opbakningen stor til statens vaccineprogram. Men vi skal have klare svar på de spørgsmål, der nu er rejst, ellers vokser både skepsis og konflikterne.

Andre læser også