Frederik Vad har startet en nødvendig debat om uintegrerede indvandrere. Sprogkundskaber og uddannelse er selvfølgelig ingen garanti for, at man er integreret.

Hvad vil det egentlig sige? Altså at være integreret?

Engang betød det, at nytilkomne skulle forsørge sig selv og ikke begå kriminalitet. Nothing more – nothing less. Heldigvis er vi blevet klogere som samfund.

Man kan nemlig sagtens tale dansk, have en uddannelse og et job og stadig ikke være integreret. Det burde være ganske ukontroversielt at påpege – talsmanden for den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir er - mig bekendt - læge, for søren da!

Det har dog vist sig ikke at være ukontroversielt. Det har udlændinge- og integrationsordfører Frederik Vad (S) erfaret ved selvsyn, efter han i de seneste uger er havnet i lidt af en shitstorm, fordi han fra Folketingets talerstol har peget på det, som han kalder for den »tredje erkendelse« i integrationsdebatten. Hysteriet hos nogle af hans kritikere viser, at han har ramt et ømt punkt – og at Socialdemokratiet nu i realiteten anklages for ikke at være stuerene... ja, det må være skæbnens ironi.

Vad bakkede sin pointe op med eksempler, og i tirsdagens episode af ‘Borgerlig Tabloid’ følger Mustafa ‘Musse’ Sayegh, eksmuslim og formanden for foreningen Frafalden, trop.

Sayegh kender eksempelvis en ung kvinde, der var flygtet fra sin voldelige familie og havde henvendt sig til kommunen. Det skulle hun dog aldrig have gjort – her endte hun i hænderne på en muslimsk socialrådgiver, der afslørede for hendes familie, hvor hun befandt sig.

Skrækeksemplerne pibler frem og understreger behovet for en dansk undersøgelse af problemets omfang, således som debattør og medlem af Det Nationale Integrationsråd Christian Marcussen efterspørger. Frederik Vad har også selv givet udtryk for et ønske om »at få undersøgt det her«. Men nu skal der sættes handling bag de gode ord fra Socialdemokratiet. Og er de mon villige til det?  

Frederik Vad har ret, og udfordringen er reel. Derfor skal problemet selvfølgelig kortlægges og adresseres – og de danske værdier sikres.

Emilie Jäger

Denne leder blev skrevet i en fælles samtale i slutningen af tirsdagens episode af 'Borgerlig Tabloid'. Lyt i SpotifyApple Podcast eller ved at trykke play herunder: