En ekspert i udlændingeret vurderer nu, at beslutningen om at udvise 13-årige Mint af Danmark ikke er korrekt.

»Mints indsats i den danske skole ser ikke ud til at have vægtet ret meget. Derfor fremstår det uretfærdigt. Loven er så snævert formuleret, at den ikke kigger på virkelighedens faktuelle forhold,« forklarer Silvia Adamo, lektor i jura og ekspert i udlændingeret ved Københavns Universitet.

De faktuelle forhold i sagen er, at Mints skole såvel som hendes fodboldklub har udfærdiget skriftlige udtalelser om, at Mint er dygtig i skolen, vellidt af lærere og elever samt har store personlige og faglige ressourcer.

Mint har desuden lært dansk meget hurtigt. Så godt, at hun kan følge undervisningen i en normal 7. klasse i en dansk skole.

Mint vidste ikke, hvilken grimasse hun skulle møde medierne med, da hun sidste år blev udvist. Så hun forsøgte at smile, selvom der ikke var meget at smile ad.
Mint vidste ikke, hvilken grimasse hun skulle møde medierne med, da hun sidste år blev udvist. Så hun forsøgte at smile, selvom der ikke var meget at smile ad. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Vis mere

De forhold vægtes uhensigtsmæssigt skævt, forklarer Silvia Adamo.

»Man har lagt vægt på, at hun har boet i Thailand i mange år og gået i skole der i mange år. Man kigger tilbage på tidligere forhold og tager ikke højde for, hvor godt hun integrerer sig nu. Det mener jeg er betænkeligt,« forklarer Silvia Adamo.

Hun mener også, at afgørelsen på uretfærdig vis tvinger en familie fra hinanden. Mens Mints mor, Ratree, har boet i Danmark og været gift med danske Frank Thøgersen, har parret fået drengen Malick, som er tre år og dansk statsborger.

Når Mint udvises, tvinger de danske myndigheder Mints mor ud i et frygteligt dilemma.

»Mints mor er nødt til at bestemme sig for, om hun vil opgive det ene barn eller det andet,« siger Silvia Adamo og fortsætter:

»Det er uretfærdigt, fordi afgørelsen skiller en familie ad,« siger hun.

Det er kun Ratree, der har forældremyndighed over Mint, men Ratree og Frank Thøgersen deler forældreansvaret for Malick. Derfor kan Ratree ikke vælge bare at tage hjem til Thailand og tage Malick med. Det ville kræve Frank Thøgersens accept, eller han kunne vælge selv at tage med.

Silvia Adamo forklarer dog, at selvom hun mener, at afgørelsen er forkert, så mener hun ikke, den strider mod loven, som Amnesty International ellers tidligere har udtalt.

»Danmark kan selv bestemme, hvem de lukker ind, og hvem der skal blive ude. Det gælder også børn, der er mellem otte og 15 år, hvis ikke de er EU-borgere eller er truet i hjemlandet af krig eller lignende,« siger Silvia Adamo.

Men strider det ikke mod internationale konventioner at skille familien ad?

»Danmark er nødt til at respektere retten til familieliv - men det behøver ikke nødvendigvis være i Danmark. Myndighederne kan godt sige til familien, at hvis de vil være sammen, så må de flytte til Thailand. Det kan man godt vurdere er hårdt, men det strider ikke nødvendigvis mod konventionerne,« siger Silvia Adamo.

Hun mener dog, at den eksisterende lovgivning på området bør laves om.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

»Den eksisterende lov bør man tage op til fornyet behandling - der er rigtig mange sager, hvor det ikke er de tilsigtede, der rammes. Herunder Mint,« siger Silvia Adamo og fortsætter:

»Loven giver dem ikke mulighed for, at børnene kan vise, at de på længere sigt kan blive gode danske medborgere,« siger hun.

Udtalelsen fra Mints skole, som Silvia Adamo mener burde vægtes tungere i sagen.
Udtalelsen fra Mints skole, som Silvia Adamo mener burde vægtes tungere i sagen.
Vis mere
Herfølge Boldklub har lavet en udtalelse, der er indgået i klagesagen.
Herfølge Boldklub har lavet en udtalelse, der er indgået i klagesagen.
Vis mere