Dansk Sprognævn har annonceret en opdatering af Retskrivningsordbogen. Nu skal ord som ord som ‘finanskvinde’ og 'bestyrelsesforkvinde' også indgå i ordbogen.

Det har skabt debat, og B.T.’s læsere er ikke i tvivl. 5.829 har i et spørgsmål på en artikel svaret på, hvordan de forholder sig til opdateringen af ordbogen. 91% af svarene har svaret ‘Det er er noget fis’.

Og overfor B.T. kalder Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti den nye Retskrivningsordbog for »grotesk«. 

Det er dog ikke alle, der har samme opfattelse.

»Det er meget rimeligt«
B.T. mødte sangeren Peter A. G. Nielsen på en bænk i Kongens Have. Han er forsanger i bandet Gnags, der blandt andet har lavet hittet ‘Vilde Kaniner’. 

Peter A. G. Nielsen er mere positivt stemt over for ændringerne i Retskrivningsordbogen. Han kan godt lide, når sproget udvikler sig, fortæller han.

»Jeg kan huske det med, at når man som mand skulle være sygeplejerske. Det var meget vanskeligt. Så kan det sgu da også være svært for en kvinde at være formand. Så er det meget rimeligt, at man finder på noget andet«, siger han, og stiller samtidig følgende spørgsmål:

»Om det lige skal hedde forkvinde. Kan vi ikke finde på noget mere raffineret?«

Kommer du selv til at bruge ord som ‘forperson’ i stedet for ‘formand’?

»Hvis nogen gerne vil have, at jeg titulerer dem sådan og sådan, så gør jeg da bare det. Det er meget nemmere. Det er ligesom, hvis de siger ‘tag den hat af’. Så tager jeg bare hatten af. Det vil jeg da hellere end at få et par på hovedet. Jeg er jo ikke en idiot«, siger Peter A. G. Nielsen til B.T.

Følger sprogets udvikling
Dansk Sprognævn forklarer om ændringerne, at ordbogen følger sprogets udvikling:

»Vi sætter jo ikke ord ind, som vi ikke har belæg for«, siger seniorforsker hos Dansk Sprognævn, Margrethe Heidemann Andersen til DR.

Den nye udgave af Retskrivningsordbogen udkommer i slutningen af 2024.

Øverst i artiklen kan du se en video med en række danskere, som B.T. mødte torsdag i Kongens Have.