Mens mange måske frygter ikke at få sagt alt, hvad de ønskede, inden det er for sent, behøver den kendte kommentator og kunstner Jørgen Leth ikke bekymre sig om det.

I en ny samtalebog, 'Sidste Udkald For Rejsende', mellem den nu 86-årige Jørgen Leth og journalist Jakob Kvist, får cykelkommentatoren i hvert fald anledning til at lette sit hjerte om de ting, han ligger ham på sinde. Som nu hans frustration over Dronningen og dét, han mener sig snydt for.

»Det irriterer mig, at jeg stadig ikke har fået en medalje af Dronningen,« siger han.

Jørgen Leth er aktuel med en ny bog- 'Sidste Udkald For Rejsende', som han har skrevet i samarbejde med Jakob Kvist.
Jørgen Leth er aktuel med en ny bog- 'Sidste Udkald For Rejsende', som han har skrevet i samarbejde med Jakob Kvist. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Specifikt er der tale om den højeste hæder en kunstner kan modtage fra Kongehuset, nemlig Ridderkorset med det officielle navn Dannebrogordenen.

Leth vedkender sig, at ordener er noget man hænger på idioter, men indrømmer også, at han har en trang til at blive værdsat.

Royalt anerkendelse og værdsættelse er ellers allerede blevet placeret på brystet af Jørgen Leth - bare ikke dansk.

Dannebrogordenen har eksisteret siden 1671 og uddeles af Kongehuset til danskere, der udmærker sig indenfor deres felt. Her ses den på brystet af roeren Eskild Ebbesen. (Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix 2010)
Dannebrogordenen har eksisteret siden 1671 og uddeles af Kongehuset til danskere, der udmærker sig indenfor deres felt. Her ses den på brystet af roeren Eskild Ebbesen. (Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix 2010) Foto: Bjarne Lüthcke
Vis mere

Tilbage i marts 2022 blev han slået til ridder af Frankrig, da han modtog det franske kulturministeriums ‘Chevalier de l’ordre des Arts et Lettres’. Det kan oversættes til ‘Ridder af ordenen for kunst og litteratur’

Ordenen gives til personer, der fremmer fransk kultur, og var derfor ifølge Leth selv meget fortjent.

At han aldrig har fået samme anerkendelse af sine landsmænd, forekommer ham håbløst.

»Det er da åndssvagt, at de må se Frankrig give mig en stor udmærkelse for at fremme fransk kultur. Det er da absurd,« siger han.

Sidste Udkald For Rejsende udkommer i dag 3. november på forlaget Lindhardt og Ringhof.