Netflix-serien '13 Reasons Why' går i øjeblikket sin sejrsgang verden over, men serien, der handler om en ung teenagepiges selvmord, er dybt bekymrende.

Det mener flere eksperter, der påpeger, at serien på uheldigvis romantiserer idéen om selvmord.

I serien, der har fået den danske titel 'Døde piger lyver ikke', følger man historien om den unge pige Hannash, der begår selvmord, og hvordan hun har sendt 13 bånd til forskellige skolekammerater, der beskriver 13 grunde til, hvorfor den unge pige endte med at tage sit eget liv.

Serien bygger på et romanforlæg af samme navn fra 2007. Den er siden premieren 31. marts af flere amerikanske organisationer og eksperter blevet kritiseret for i detaljer at vise, hvordan unge Hannah tager sit eget liv.

Chefpsykolog i Psykiatrifonden, Michael Danielsen, deler bekymringen og er langtfra tilfreds med, at serien på grafisk vis viser en ung pige, der tager sit liv.

»At man ser selve handlingen, er jeg nødt til at tage afstand fra. Vi ved bare, at direkte at vise en bestemt handling som selvskade eller selvmord kan være inspirerende for andre. Særligt når det præsenteres i forførende form som i en tv-serie,« siger Michael Danielsen.

Jeppe Toft er direktør i Livslinien, som blandt andet har en hotline, hvor mennesker med selvmordstanker kan ringe ind og få hjælp. Han mener ligeledes, at den grafiske fremstilling af, hvordan en ung pige ender sit liv, er yderst kritisabel - og potentielt farlig.

»Al forskning viser, at det at beskrive og vise metoderne har en smittende effekt. Og når selvmord har været portrætteret i medier, så ser man typisk i de følgende uger og måneder, at den selvmordsmetode er steget kraftigt,« forklarer Jeppe Toft.

Både han og Michael Danielsen er enige i, at det også er meget kritisabelt, hvordan 'Døde piger lyver ikke' har en tendens til at romantisere selvmord, fordi pigen i serien opnår enorm opmærksomhed.

»Der er en romantisering af selvmordet. Den her piges skab på skolen bliver genstand for opmærksomhed. Der bliver taget selfies foran skabet, det bliver pyntet, og det kommer til at fremstå sådan, at hvis man begår selvmord, så får man den her opmærksomhed. Det er er bekymrende, fordi det bliver glorificeret,« siger Jeppe Toft.

Michael Danielsen peger også på, at det er bekymrende, at selvmord i serien kommer til at fremstå som et middel til at løse problemer på. Og som et middel til at hævne sig på dem, man mener er skyld i, at man har det dårligt.

»Det, jeg faktisk synes er mest bekymrende, er, at den viser, hvordan man ligesom får påført den smerte, man selv kan opleve, på de såkaldte skyldige,« forklarer Michael Danielsen og tilføjer:

»Det er meget almindeligt at tænke; nu skal jeg vise dem, eller have skovlen under dem. Og hvis vi taler om unge, der har voldsom mistrivsel og måske diagnoser, så ved vi, at hvis man har risiko for at blive grebet af voldsomme følelser, så kan sådan en tanke opstå.«

Flere amerikanske skoler har udsendt breve, hvor man har advaret forældre mod serien, netop fordi den ifølge flere eksperter og organisationer romantiserer tanken om at tage sit eget liv - og det påvirker sårbare børn og unge.

Jeppe Toft og Michael Danielsen mener dog ikke, man som forældre nødvendigvis skal holde sine børn fra serien, men de opfordrer begge til, at man sørger for at snakke med børn og unge om serien, og eventuelt ser den sammen med dem.

»Det ville være fantastisk, hvis det var en serie, unge og forældre så sammen. Det ville give anledning til at få et indblik i de unges tanker, men også formidle et alternativ til de tanker,« siger Jeppe Toft, der også mener serien med fordel kunne anvendes som oplæg og undervisning i skolen.

Begge eksperter mener, at det er positivt, at serien sætter fokus på de problemer, unge mennesker har. Men man burde bare have gjort det på en måde, der samtidig viser, at selvmord ikke er en løsning, og at man kan få hjælp, hvis man har det skidt.

»Det at vi taler om, at der er mennesker, der er ulykkelige, det kan jeg kun bakke op om. Jeg ville bare ønske, man havde lavet et twist i slutningen, som også viste en anden mulighed,« siger Michael Danielsen.

Netflix-serien anbefales til personer over 15 år, og der fremgår advarsler om stødende indhold.

Både Livslinien og Psykiatrifonden har numre, man kan kontakte, hvis man har brug for at tale med nogen om selvskadende tanker.