Dynen kastes til siden, puden vendes, lagnet klistrer til ryggen. Suk. Det er ikke til at falde i søvn.

Har du også svært ved at få en ordentlig nats søvn, når det er varmt udenfor? Så er der hjælp at hente. Her giver en søvnekspert nemlig sine fire bedste råd til, hvordan man sover godt i sommervarmen.

»Hvis kroppen ikke kan komme ned i temperatur, fordi det er for varmt i soveværelset, så kan det være svært at falde i søvn,« forklarer Mikael Rasmussen, som er foredragsholder og søvnekspert tilknyttet Center for Stress og Trivsel, og tilføjer: 

»Kroppen bruger meget energi på at danne sved og varmeregulere, og det kan forstyrre søvnen.«

Hvis du er en af dem, der oplever, at det er svært at falde i søvn, når temperaturerne er høje, så er der ifølge Mikael Rasmussen, flere ting du kan gøre for at forberede dig på de varme nætter.

1. Sov med vinduet åbent

Mange sover med vinduet åbent, når det er varmt. Det er et klassisk trick, men ifølge Mikael Rasmussen virker det også.

2. Afskærm soveværelset i løbet af dagstimerne

»Det vigtigste er selvfølgelig, at der er køligt i det rum, hvor man sover. Derfor er det en god ide at sørge for at lufte ud hele dagen, samt lade gardinerne være rullet ned.«

3. Smid vinterdynen væk

»Det er en rigtig god ide at smide vinterdynen væk og ligge med et lagen i stedet. Alle som har været på ferie sydpå har prøvet det. Det kræver lidt tilvænning, men kroppen ventilerer bedre gennem et lagen, end en tyk dyne.«

4. Lad ikke varmen stige dig til hovedet

»Det er vigtigt ikke at bekymre sig for meget. Hvis man ligger der og ikke kan sove, så kan man stå op og gå lidt rundt eller kigge på stjernerne, indtil man falder lidt til ro, og er klar til at gå i seng igen,« siger Mikael Rasmussen.

Hvis man har prøvet ovenstående råd, men stadig har problemer med at falde i søvn, er det ikke ens betydende med, at man er helt på spanden.

I en artikel i den britiske avis The Telegraph opremser Nick Littlehales, der er søvn-coach for store sportsstjerner som Cristiano Ronaldo og det britiske cykelhold Team Sky, nemlig nogle lidt mere alternative råd til, hvordan man kan falde til ro i varmen.

Han nævner blandt andet, at man kan fylde en varmedunk med iskoldt vand og lægge den i ens seng, putte sin pude i fryseren, eller tage et koldt bad inden sengetid.