Rikke Bæk Cramer gjorde søndag noget, hun selv finder meget grænseoverskridende.

På sin Facebook-side delte hun sin lønseddel til skue for alle for at være med til at skabe et realistisk billede af, hvad offentligt ansatte tjener.

På lønsedlen fremgår det, at 28-årige Rikke i sit job som centersygeplejerske på et plejehjem tjener 23.186,92 kroner før skat efter 4,5 års ansættelse. Hun arbejder 30 timer om ugen, og efter skat lyder beløbet på 15.228,90 kroner.

»Det er lige meget, om man er politibetjent, dagpleje eller sygeplejerske. Vi skal have et fair og realistisk billede af hvad man tjener i det offentlige,« siger Rikke Bæk Cramer til BT.

Selvom det er grænseoverskridende for hende, har Rikke valgt at dele sin lønseddel under hashtagget #Sophieslønfest, som kommentar til, at innovationsminister Sophie Løhde (V) i sidste uge meddelte, at der skal ses nærmere på lønniveauet i den offentlige sektor ved de kommende overenskomstforhandlinger. Ifølge tal fra Finansministeriet er lønnen i det statslige fra 2008 steget 1,6 pct. mere end i det private.

»Vi bruger ca. 330 mia. kr. på løn i den offentlige sektor, og derfor er lønudvikling også helt central ved overenskomstforhandlingerne. Det er helt uholdbart for samfundsøkonomien, når lønnen i det offentlige i en længere periode er højere end i den private sektor, og vi skal have lukket løngabet,« sagde Sophie Løhde til Børsen den 12. december.

Siden Rikke delte sit opslag og sin lønseddel søndag, har mere end 500 danskere delt hendes lønseddel, ligesom flere andre har fulgt trop og under hashtagget #Sophieslønfest delt egne lønsedler.

Rikke synes egentlig, hun tjener en udmærket løn, og hun vil ikke gøre sig til dommer over lønniveauet, men hun synes, at ministerens udmelding peger i retning af, at man som offentlig ansat ikke skal forvente mere i de kommende overenskomstforhandlinger, og det er ikke fair, mener Rikke.

»Jeg får faktisk en god løn, men mange af mine kollegaer arbejder virkelig for deres penge, og selvfølgelig skal de have muligheden for at ønske mere og bedre vilkår,« siger Rikke Bæk Cramer, som kalder Sophie Løhdes udmelding »lidt uartig« og frygter, at ministeren med sin udmelding giver folk et forkert indtryk.

»Når man går ud fra politisk side går ud meget offentligt og siger, at vi har fået store lønstigninger, så kan befolkningen få en forventning om, at vi er godt aflønnet. Men ved at lægge en lønseddel frem, så bliver det konkret. Jeg er ikke talekspert, men en lønseddel kan alle forholde sig til,« siger Rikke Bæk Cramer.

Innovationsminister Sophie Løhde understreger i et skriftligt svar til BT, at hun aldrig sagt, at der var lønfest i det offentlige eller at medarbejderne får for meget i løn. Hun mener, at hendes udmelding er blevet tolket som om, statsansatte ikke må stige i løn - men det er forkert.

»Jeg har derimod sagt, at lønudviklingen i den offentlige sektor har været højere end i den private sektor siden 2008. Og det er sket på trods af, at det er et grundelement i den danske model, at den private sektor lægger niveauet for resten af arbejdsmarkedet. Den forskel i lønudviklingen skal vi have udlignet i den kommende overenskomstperiode, sådan som vi i øvrigt også har aftalt med de faglige organisationer ved den seneste overenskomstaftale i 2015.«

Overenskomstforhandlingerne for offentlige ansatte begynder den 5. januar.