Nye Borgerliges spidskandidat raser over en video, der viser unge med indvandrerbaggrund kaste æg mod en studentervogn. Videoen har vakt stor vrede blandt politikerens mange tusinde Facebook-følgere, men nu forklarer manden bag videoen, at det bare var et stunt på sociale medier.

»Små aber. Hvad tror I, det er? Fyr et æg i hovedet på dem, mand. Fyr! Ha, ha. Lige i hovedet. Tillykke med huen.«

Sådan råber og griner en skægget ung mand i en video, der har vakt stor forargelse på Facebook. I videoen ses tre unge mænd med indvandrerbaggrund kaste æg mod en studentervogn. En af studenterne på vognen bliver tilsyneladende ramt og får æg på tøjet.

Videoen er blevet delt af Mette Thiesen, der er byrådsmedlem i Hillerød Kommune og spidskandidat for det indvandrerkritiske parti Nye Borgerlige.

»Sådan ser det ud, når unge mænd med udenlandsk baggrund angriber en studentervogn,« skriver politikeren på Facebook.

Videoen er blevet delt, efter at Københavns Vestegns Politi fredag udsendte et tweet, hvor de fortalte om chikane mod studentervogne.

Opslaget har affødt mere end tusinde vrede kommentarer fra Mette Thiesens 16.784 følgere.

»Disse mennesker hører ikke til her i landet,« skriver en af politikerens følgere.

Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er hurtig til at kommentere opslaget:

»Jeg formoder, at det er meldt til politiet, Mette Thiesen?« skriver hun.

Til det svarer Mette Thiesen:

»Jeg melder det til politiet, og det synes jeg, vi alle skal gøre. Jo flere, jo bedre.«

Flere af de studenter, der var om bord på studentervognen, har også kommenteret videoen. De hævder, at æggekastet var aftalt på forhånd.

»Det er mit stop i studentervognen, og det vedkommer ingen af jer, hvordan det er forløbet. Mine klassekammerater var klar på, at dette skulle ske, og I har på ingen måde ret til at udstille mine venner og klassekammerater på den måde,« skriver en student. Episoden fandt sted i Thorsgade på Nørrebro.

B.T har været i kontakt med en anden student, der bekræfter, at æggekastningen var aftalt på forhånd.

Manden, der kaster æggene, hedder Ahmad el Chaabi. Han er komiker og optræder som karakteren Ahmarni i videoer, som han deler på YouTube, Instagram og Snapchat. B.T. har været i kontakt med hans manager, Shoaib Babar, der fortæller, at Ahmed også optræder som Ahmarni til bryllupper og polterabender.

»I videoen, hvor han kaster med æg, optræder han som karakteren Ahmarni. Studenterne har selv bedt ham komme, og det er nogle piger fra klassen, der har taget æggene med,« siger Shoaib Babar.

Han vurderer, at det visse steder er blevet en trend at kaste æg mod studenter, ligesom man giver peber til folk, der fylder 30.

På grund af Mette Thiesens Facebook-opslag har Ahmed følt sig tvunget til at lægge en video op, hvor han forklarer sagen. I videoen fortæller han, at studenterne spillede hans musik i studentervognen og tog selfies med ham, efter han havde kastet æg mod dem.

»Jeg vil på ingen måde angribe uskyldige eller tilfældige studenter,« understreger han i videoen.

I videoen bakkes hans historie op af tre studenter, der forklarer, at de bad Ahmarni komme til deres studenterfest, og at han som led i festlighederne skulle 'ægge' dem.

Mette Thiesen mener ikke, det gør nogen forskel, at videoen er lavet af en komiker:

»Det er lige meget for mig. Det her er noget, der sker, og videoen viser, hvordan det foregår. Derudover har der været skiftende forklaringer. Først var det en tradition, så var det ikke en tradition, og nu er det så en kunstner, der har lavet en video. Jeg synes, det er besynderligt, at han vil gøre grin med noget, som er et stort problem lige nu. Ved at lave sådan en video er han med til at legitimere æggekast, og det kan danne præcedens for, at andre gør det,« siger hun.

Men gør det ikke en forskel, om æggekast er aftalt eller sker mod tilfældige studentervogne?
»Det er bedøvende ligegyldigt, om det er aftalt eller ej. Det her skal slet ikke foregå. Vi har en fast tradition i Danmark, hvor vi hylder glade studenter ved at køre dem rundt i studentervogne. Det er ikke en del af den tradition, at der skal kastes æg, sten eller kanonslag efter dem.«

Men må folk ikke gøre, hvad de vil, til private arrangementer?
»Det er ikke en tradition i Danmark, at man kaster æg mod studentervogne. Og så er den ikke længere.«

Mette Thiesen oplyser, at hun anmeldt episoden til både Københavns Politi og Nordsjællands Politi.