Ole Kristoffersen ville egentlig bare bage noget bedre brød. I dag er han og partneren Steen Skallebæk blevet mangemillionærer. Og nu meldes det, at en norsk kapitalfond vil sælge deres livsværk for op mod en milliard kroner. Her er den fascinerende historie om bagersvenden fra Roskilde, der stiftede Lagkagehuset.

Hans far var bager. Hans farfar var bager. Og egentlig ville han absolut ikke selv være bager.

Men selv om bagersønnen Ole Kristoffersen forsøgte at bryde den sociale arv, så viste handelsskolen sig ikke at være noget for ham. Og som 16-årige trådte han alligevel i mesterlære som bager. Ligesom faren havde gjort før ham, og ligesom farfaren havde gjort det før faren.

Måske meget naturligt, når nu brød og bagværk havde fyldt så meget i barndomshjemmet. Faderen arbejdede på Roskilde Rugbrødsfabrik, og det kunne man mærket i hjemmet.

»Jeg er vokset op med mel på hænderne. Hele min barndom har det altid handlet om brød. Det var det, der blev snakket om ved middagsbordet,« fortalte Ole Kristoffersen til Berlingske i 2009.

Det var dengang det gik godt for Lagkagehuset – men før forretningen blev en landsomspændende succes. Faktisk var det dengang, at Ole Kristoffersen netop havde slået sig sammen med partnere Steen Skallebæk, der stod bag det sønderjyske bagereventyr Skallebæk-bageren. Sammen havde partnerne planer om at åbne flere forretninger i hele landet.

Men den succes vender vi tilbage til.

For det varede alligevel lidt, inden Ole Kristoffersen nåede fra bagerlærling til mangemillionær.

»Jeg var med min far på arbejde, fra jeg var 10 år. Jeg startede med at skære brød på rugbrødsfabrikken,« har Ole Kristoffersen fortalt om sin barndom.

Ole Kristoffersen var dog aldrig noget dydsmønster. Og han nåede da både at rode sig ud i nogle slagsmål, stjæle nogle cykler og tilbringe en nat i detentionen i Roskilde, inden han krybende måtte bede faren om hjælp med at skaffe sig en lærerplads, fremgår det af et tidligere portræt i Århus Stiftstidende.

En ung Ole Kristoffersen giver den gas i sin bagerforretning på Christianshavn.
En ung Ole Kristoffersen giver den gas i sin bagerforretning på Christianshavn. Foto: SØREN BIDSTRUP
Vis mere

Tiden som bagerlærling foregik hos Den Gamle Bagergaard i Roskilde, og efter at have fået sit svendebrev tog den unge mand til USA, hvor han arbejdede som bager flere forskellige steder.

»Når du kommer helt alene til LA, så kan du ikke rende rundt og være reserveret. Så bliver du pokkers ensom i en fart. Du er nødt til at åbne op. Det lærte jeg, da jeg havde to fantastiske år i USA, og jeg kunne sagtens være blevet,« har han fortalt til Århus Stiftstidende.

Men hjem kom den 24-årige Ole Kristoffersen alligevel. Angiveligt på grund af en pige.

Vel hjemme på Sjælland fik Ole Kristoffersen arbejde hos Bager Marstrand på Købmagergade i København. Men den unge bagersvend ville være herre i eget hus, og i 1991 købte han som 28-årige sin egen bagerforretning – nemlig Torvekonditoriet på Christianshavn. Og så var grundstenen til succesen lagt.

Ole Kristoffersen flyttede forretningen til den lidt specielle bygning på hjørnet af Torvegade og Christianshavns Kanal, der havde øgenavnet ’Lagkagehuset’. Og så blev forretningen også omdøbt til Lagkagehuset.

Samtidig skabte han et helt nyt koncept. Og så vrimlede det til med kunder – på trods af, at bagerbranchen ikke havde det bedste ry i halvfemserne, hvor meget brød blev til af hurtige melblandinger, der bare skulle have lidt vand, hvilket fik kunderne begyndte til at svigte.

Eventyret startede på Christianshavn, hvor Lagkagehusets første forretning ligger. Den specielle bygning har ligeledes givet navn til bageriet.
Eventyret startede på Christianshavn, hvor Lagkagehusets første forretning ligger. Den specielle bygning har ligeledes givet navn til bageriet. Foto: Camilla Rønde
Vis mere

Men Ole Kristoffersen satsede på kvalitet.

»Jeg nåede at være en del steder, hvor jeg blev bevidst om, hvordan jeg ikke ville gøre. Jeg lovede mig selv, at jeg aldrig ville falde ned på det niveau,« udtalte han i interviewet med Berlingske.

»Vi fik ovnene ud i forretningen, så folk kunne se, hvad der skete. Der var i en periode en stor mistro til bagerne, og vi ville gerne vise, at vi var nogle, der lavede et ordentligt stykke håndværk,« fortalte han.

Ambitionen lykkedes. Omsætningen voksede til 18 millioner om året, og i 2008 slog Ole Kristoffersen sig sammen med sønderjyske Steen Skallebæk for at udvide konceptet. Skallebæk havde samme tilgang til kvalitetsbrød og havde været igennem et næsten identisk forløb i det sønderjyske, hvor han selv havde opbygget sin lille bagerbutik til en kæmpe succes med flere forretninger. Sammen åbnede de to flere butikker under navnet Lagkagehuset.

Samtidig fik de også en investor med i projektet, nemlig den norske kapitalfond FSN, og så var der pludselig planer om at åbne 30-50 nye butikker over hele landet.

Her ses Steen Skallebæk i år 2000 foran sin forretning i Haderslev.
Her ses Steen Skallebæk i år 2000 foran sin forretning i Haderslev. Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

I 2009 gik det så godt, at Ole Kristoffersen kunne købe en Arne Jacobsen-villa på Skodsborgvej i det nordsjællandske whiskeybælte med udsigt over Øresund for 50,5 millioner kroner af den krakkede ejendomsspekulant Steen Gude.

Den norske kapitalfond købte 70 procent af de to bagers virksomhed. Men selv om de solgte ud af deres livsværk, havde Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk ingen skrupler.

»Det gik faktisk rigtig udmærket. Vi havde to af landets største bagerbutikker i henholdsvis Sønderjylland og på Christianshavn. Vi kunne sikkert have levet fint hver især af at sælge rundstykker og ciabattabrød, til vi blev gamle og grå, men vi havde begge to følelsen af, at vi kunne opnå noget mere,« har Steen Skallebæk fortalt til mediet ejerskifte.info.

Faktisk er de to bagere enige om, at kapitalfondens investering førte til, at Lagkagehusets succes blev endnu større.

»Det er på sin vis rart, at vi ikke kan hvile på laurbærrene. Vi har haft stor succes, og det ville være let for os at stille os fint tilfreds med det, vi indtil videre har opnået. Ved at have en investor at ’stå til regnskab overfor’, bliver man ved med at være sulten efter mere succes,« fortalte Steen Skallebæk yderligere.

Den norske kapitalfond har da formenligt også gjort en god investering. Lagkagehuset fik i 2015 et overskud på hele 38, 1 million kroner. Det er 80 procent højere end i 2014.

Her ses Ole Kristoffersen ved en 'Røde Kors'-reception.
Her ses Ole Kristoffersen ved en 'Røde Kors'-reception. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Nu barsler den norske kapitalfond tilsyneladende med et salg. Det skrev Berlingske onsdag. Og den nye ejer kommer til at betale kassen for det populære brød-og kagekoncept. Helt op imod én milliard kroner forlanger FSN angiveligt for Lagkagehuset ifølge Berlingske.

Det fremgår ikke af Berlingskes oplysninger, hvorvidt Steen Skallebæk og Ole Kristoffersen også vil sælge deres aktier i Lagkagehuset, hvis FSN finder en køber.