Snart bliver rækkerne af strandstole i sandet langs vandet til skriveborde og åbne kontorlandskaber, hvor den eneste sandstrand i nærheden er skrivebordsbaggrunden på computeren. BT guider dig til, hvordan du får den bedste begyndelse efter ferien.

Efter ugers sløve morgener i lavt tempo ringer det øredøvende vækkeur uskånsomt til første arbejdsdag. Du har været ude af arbejdsrutinerne, og nu er det tid til at finde dem frem igen. Men der er flere vigtige ting, du skal huske, både før og efter du møder ind på arbejde. For det første er det rigtig vigtigt, at du ikke lægger for hårdt ud.

»Det, man plejer at sige, er, at man har en form for jetlag på den samme måde, som hvis du har rejst fra den ene ende af verden til den anden,« fortæller Bo Krüger, der er forfatter og foredragsholder om motivation og trivsel.

Ifølge ham er det derfor vigtigt, at man ikke tror, ens tempo er det samme, som før man gik på ferie. Det er vigtigt, man indstiller sig på, at det tager flere dage eller en uges tid at komme rigtigt i gang igen.

»Hvis man starter med 180 i timen, forsvinder meget af den afslappende effekt, ferien har givet. Accepter, at det tager noget tid at omstille sig. Hvis du skal i gang med noget, der er svært, så start med de nemme opgaver, så du kommer roligt fra start,« råder han.

(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)
(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017) Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Han sammenligner arbejdsstarten med et motionsløb. En god præstation kræver et forudgående arbejde.

»Hvis du skal gøre det godt, kræver det, at du varmer op først.«

Og der er stor forskel på, hvilken indstilling man møder med, når charterferien bliver til mails fra chefen.

»Man skal tænke over, hvordan ens motivation er til dagligt. I stedet for at tænke at arbejde er noget fanden har skabt, skal man spørge sig selv, hvorfor man gør en forskel og finde ind til de ting, der gør en glad på arbejdet,« siger Bo Krüger.

Han bliver bakket op af Thomas Flindt, der er forfatter og ekspert i arbejdsglæde.

»Man skal huske at være taknemmelig. Der er ikke noget, der renser mere ud i negativitet end taknemmelighed. Der er mange, der ofte tænker over, hvad der mangler, og hvad der er negativt. Hvis vi har en vane med at kigge på, hvad vi er taknemmelige for, så kan listen også blive uendeligt lang,« udtaler han.

Begge eksperter råder til, at man tænker over, at du selv skal behandle folk på deres første dag, som du selv har lyst til at blive behandlet. Ifølge dem er det vigtigt, at man også husker at give hinanden skulderklap og ros.

Her er nogle gode råd, som du kan følge for at få en god start efter ferien: